Daea, încă, mizează pe porcul din ”bătătura” țăranului

2
petre-daea_ministru-agricultură

Creşterea porcului în gospodării nu va pieri, dar trebuie respectate regulile sanitar-veterinare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Fiecare om va primi bani. Dacă porcii nu au fost crotaliaţi, se crotaliază acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrând noaptea cu toţi specialiştii, pentru a face acest lucru ca să putem linişti populaţia, să înţeleagă oamenii că boala o suportă statul, nu ei. Îi despăgubim pe toţi, pentru că este firesc să facem acest lucru. Am făcut acte normative în acest sens. A doua veste bună pe care trebuie să o spun: nu dezarmăm. După o moarte mai vine şi o naştere. De asemenea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl spunem oamenilor este că nu va pieri creşterea porcului în gospodării. Sigur, trebuie reguli sanitar-veterinare şi trebuie respectate, ca să putem să prevenim. Prevenţia înseamnă ca tu, ca şi crescător, să iei aceste măsuri (…)Regula pe care trebuie să o aplicăm în România este dispoziţia medicului veterinar pe baza planului de contingenţă pe care îl avem ca manual de lucru, pe care l-am autorizat prin Hotărâre de Guvern şi care este instrumentul de lucru la nivelul Uniunii Europene şi în toate ţările. Medicul veterinar este cel care decide, observă ce este în focare, analizează dinamica acestei boli şi decide în consecinţă (…) Medicul veterinar este Dumnezeul bolii. El trebuie ascultat”, a precizat Petrea Daea, la Realitatea TV.

El a subliniat că pentru crescătorii care nu au porcii din gospodării crotaliaţi la momentul sacrificării operaţiunea de crotaliere se face imediat, pe loc, şi se introduce în evidenţă.
Ministrul a afirmat că nu este mulţumit de situaţia în care se află România din cauza pestei porcine africane, dar susţine că în fiecare zi analizează situaţia şi are discuţii cu specialiştii şi, mai mult decât atât, „în fiecare zi m-a deşteptat pesta porcină şi mă adoarme grija pestei porcine”.

Citește și: Pesta porcină africană se va răspândi din China în toată Asia

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here