Românii cumpără 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale și 7,5 milioane de cozonaci

0
românii-cozonaci-oua-pasti
- Reclamă -

Românii cumpără între 170 și 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obișnuită, și circa 7,5 milioane de cozonaci, potrivit estimărilor patronatelor de profil. Chiar dacă prețurile la producători (ouă și carne de miel) sunt în scădere, pe rafturile magazinelor nu se vede mare lucru. Așa că probabil cei mai mulțumiți vor fi comercianții care vor avea și în acest an vânzări record.

„Avem ouă suficiente, dar prețurile sunt mai mici decât erau în decembrie și ianuarie. Acum, un ou la poarta fermei se vinde cu un preț situat între 26 și 28 de bani, fără TVA, ceea ce înseamnă o scădere cu 15 — 20% față de lunile decembrie și ianuarie. Este ofertă mai mare de ouă pe piață, mai ales că au apărut și ouăle de la țărani. Din păcate este un preț mic, care nu îi ajută prea mult pe fermieri. Numai în perioada aceasta se consumă în jur de 170—180 de milioane de ouă provenite din ferme avicole, cu circa 50% mai mult decât într-o lună obișnuită”, a declarat pentru AGERPRES președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Citește și: După carne, se scumpește și pâinea. Ce va urma?

Cei peste 200 de producători de ouă din UCPR realizează 85% — 90% din producția autohtonă de ouă obținută în sistem industrial, iar producția anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăți.

Și producătorii de pască și cozonaci se așteaptă la vânzări bune de Paște. Afacerile cu pască vor bate toate recordurile post-criză în această perioadă a sărbătorilor pascale, cinci milioane de bucăți fiind gata să apară pe rafturi (cu mult peste nivelul din 2016).

Totodată, piața cozonacilor va crește cu 5% în acest an, până la 7,5 milioane de bucăți, potrivit estimărilor patronatelor de profil. „Față de perioada similară din 2016 se simte o creștere, dar nu până la nivelul atins în perioada sărbătorilor de iarnă (acolo vorbim despre două săptămâni). Am luat legătura cu principalul nostru producător și numai el vrea să pună pe piață două milioane de bucăți de pască cu diverse umpluturi, de la ciocolată la pricomigdale; pasca tradițională, cu brânză și stafide, va rămâne baza”, a declarat președintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Producția de cozonac din acest interval reprezintă cantitatea totală produsă de patiseri în 4 – 5 luni normale.

- Reclamă -

Sursă foto: www.eucemananc.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.