Romsilva vrea să concedieze 415 salariați. Silvicultorii avertizează că decizia va destabiliza societatea

2

Intenţia Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva de disponibilizare colectivă a unui număr de 415 de salariaţi ai instituţiei poate duce la destabilizarea activităţii companiei care administrează fondul forestier proprietate publică a statului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană, în timpul unui miting organizat de silvicultori în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Principala şi cea mai dureroasă revendicare a noastră este solicitarea de intervenţie a conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în special a domnului ministru Tanczos Barna, la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva pentru stoparea concedierii unui număr de 415 salariaţi de la Romsilva, colegi de-ai noştri, dintre care peste 200 sunt muncitori direct productivi. În condiţiile în care România se confruntă cu o criză a forţei de muncă, la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva ne batem joc de forţa de muncă şi trimitem oameni acasă. Aceşti muncitori sunt majoritatea muncitori direct productivi, care lucrează în pădure, la activităţi de împăduriri, la plantaţii, la îngrijirea arboretelor şi aşa mai departe şi ceea ce este mai dureros este că Romsilva s-a gândit să facă această concediere taman în luna decembrie, în plină iarnă. Oamenii aceştia n-au nicio şansă să-şi găsească un loc de muncă cel puţin jumătate de an de acum încolo. Mai sunt afectaţi şi circa 140 de silvicultori, pădurari, tehnicieni, ingineri. (…) a face concedieri şi disponibilizări nu ştiu dacă nu cumva va duce şi la o destabilizare a activităţii administratorului fondului forestier proprietate publică a statului. Această concediere are la bază o metodologie de gradare a unităţilor şi subunităţilor, unde anumite punctaje au fost maximizate fără să se facă niciun fel de studiu tehnic, niciun fel de studiu de impact asupra ocoalelor silvice şi asupra direcţiilor silvice şi în opinia noastră efectiv nu s-a dorit altceva decât să se reducă schema de personal fără niciun fel de justificare logică”, a afirmat Silviu Geană.

Liderul sindical al silvicultorilor a menţionat că aceştia au cerut Romsilva diminuarea suprafeţei cantoanelor şi regândirea activităţii de pază a pădurii, dar Romsilva are în vedere o majorare a suprafeţei cantoanelor.

Vezi și Teoretic stăm foarte bine la silvicultură

” (…) anii trecuţi am înregistrat cazuri de agresiune extraordinară împotriva personalului silvic. Avem 6 pădurari care au murit apărând pădurea. Noi am cerut diminuarea suprafeţei cantoanelor şi regândirea activităţii de pază, iar angajatorul Romsilva gândeşte o majorare a suprafeţei cantoanelor, o complexitate tot mai mare pentru activitatea silvicultorilor (…). Nu înţelegem care este calea către care doreşte să meargă conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor, mai ales că situaţiile financiare pentru anul 2021 sunt cu mult peste aşteptări. Romsilva a făcut la 3 trimestre un profit de 4 ori mai mare decât avea angajament prin Hotărârea de Guvern care a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru întreg anul 2021″, a precizat Silviu Geană.

O altă revendicare pentru care silvicultorii au decis să protesteze în faţa Ministerului Mediului vizează lipsa armamentului din dotarea silvicultorului, dar şi faptul că aceştia nu primesc nici măcar uniforme.

„Pe locul doi pe lista revendicărilor este urgenţa de dotare a personalului silvic de teren, în special a pădurarilor şi a şefilor de district cu armament de serviciu şi cu uniformă de serviciu. Dacă vorbim de armament, în anul 2018 printr-o hotărâre absolut aberantă Guvernul a interzis utilizarea unor categorii de arme în România, inclusiv a armamentului care se afla la vremea respectivă în dotarea personalului silvic, iar în momentul de faţă, din 2018 până astăzi, circa 50% din pădurarii, şefii de district din RNP Romsilva, şi vorbim aici de circa 3.000 de oameni, merg să apere pădurile statului cu mâinile în buzunare, fără uniforme de serviciu şi, cel mai important, fără armament de serviciu, şi vedeţi ce se întâmplă în situaţiile de agresare a personalului silvic şi atacurile asupra oamenilor venite din partea animalelor sălbatice, în special din partea ursului. Sunt inclusiv cazuri de silvicultori care au fost mutilaţi de către urşi în ultima perioadă, pentru că nu ai cu ce să te aperi. Nu poţi să te aperi de urs cu un spray paralizant în buzunar sau cu o secure. Principala problemă este lipsa de reacţie a RNP Romsilva şi lipsa de reacţie a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care nu a impus Romsilva să doteze personalul silvic într-un termen rezonabil, pentru că sunt obligaţii care rezultă din lege: trebuie efectiv cumpărat alt tip de armament, şi atât”, a explicat Silviu Geană.

Vezi și Romsilva scoate la licitaţie lemnul doar în sistem online

Preşedintele organizaţiei sindicale a silvicultorilor a atras atenţia că există direcţii silvice care de 10 ani nu au cumpărat nici măcar un set de uniformă silvică pentru angajaţi.

„Nu vom renunţa la această revendicare decât în momentul în care vom şti că personalul silvic este dotat şi îmbrăcat corespunzător. (…) Dacă vă uitaţi la colegii noştri, 30% sunt îmbrăcaţi în uniformă, majoritatea se îmbracă de pe la tot felul de firme. Uniforma silvică are o prestanţă şi dacă nu eşti îmbrăcat în uniformă silvică nu poţi să te impui, nu ai autoritate şi nu reprezinţi practic ceea ce ar trebui să reprezinţi. Această uniformă trebuie achiziţionată de către angajator (RNP Romsilva, n.r.). Angajatorul nu şi-a asumat să cumpere aceste uniforme. (…) Avem direcţii silvice care au un istoric de 7-8-10 ani de zile în care nu s-a cumpărat nici măcar un reper de uniformă”, a arătat Silviu Geană.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva a adăugat că silvicultorii solicită şi crearea unei comisii parlamentare de anchetă a cazurilor frauduloase de reconstituire a dreptului de proprietate asupra pădurilor.

„Mai avem pe lista de revendicări un aspect la care nu o să renunţăm niciodată: solicităm intervenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor la Parlament, pentru a se forma o comisie parlamentară pentru anchetarea cazurilor frauduloase de reconstituire a dreptului de proprietate în cazul pădurilor, şi vreau să aduc în atenţie cazul scandalos de la Direcţia Silvică Bacău, unde pentru o suprafaţă de 43.000 de hectare a fost reconstituit dreptul de proprietate pe baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive, iar la ceva timp s-a descoperit că judecătorii respectivi erau mână în mână cu proprietarii, mână în mână cu avocaţii, şi luau bani şi de la proprietari şi de la avocaţi ca să favorizeze această reconstituire a dreptului de proprietate. Cazul este scandalos şi cu răsunet inclusiv în clădirea aceasta de vizavi de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (clădirea Parlamentului, n.r.). În momentul de faţă, există pe masa instanţelor, la Braşov, dacă nu mă înşel, un dosar penal în acest sens, aşteptăm ca el să fie soluţionat definitiv, iar cei care sunt vinovaţi să plătească. Bine este totuşi că pădurea n-a plecat de la RNP Romsilva, cu toate presiunile politice care s-au făcut în urmă cu 5-6 ani. Această comisie parlamentară este un cartof foarte fierbinte, nimeni nu şi-l asumă, dar nu vom renunţa la el, pentru că în foarte multe cazuri când s-au făcut astfel de retrocedări, s-au făcut cu dedicaţie”, a încheiat Silviu Geană.

Câteva zeci de silvicultori membri ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

2 comentarii

  1. […] Intenţia Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva de disponibilizare colectivă a unui număr de 415 de salariaţi ai instituţiei poate duce la destabilizarea activităţii companiei care administrează fondul forestier proprietate publică a statului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu… Cititi mai multe aici: Romsilva vrea să concedieze 415 salariați. Silvicultorii avertizează că decizia va destabiliza s… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here