S-au împuținat agricultorii

0
agricultor
- Reclamă -

Se împuținează agricultorii, fenomen înregistrat inclusiv la nivel național. Situația se confirmă și în Harghita, acolo unde, pentru anul de cerere 2021, doar 25.860 de fermieri au depus, în acest an, solicitări pentru subvenţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) județeană.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de Haschi Andras, directorul APIA Harghita, numărul cererilor de subvenţie este mai mic cu 373 faţă de 2020.

Cu toate acestea, șeful APIA Harghita consideră că tendinţa nu este îngrijorătoare, în condițiile în care suprafaţa pentru care se solicită subvenţie creşte în fiecare an şi este pusă pe seama faptului că unii fermieri renunţă să practice agricultura şi îşi dau terenurile în arendă.

„Faţă de anul trecut, anul acest am preluat 25.860 de cereri, asta înseamnă cu 373 de cereri mai puţine ca anul trecut. Dar acesta nu este un lucru îngrijorător, pentru că este o tendinţă de scădere în fiecare an, şi la nivelul ţării a scăzut numărul cererilor, dar paralel suprafaţa creşte în fiecare an, câte puţin. Şi anul acesta a crescut de la 181.163 hectare cu 363 de hectare, ceea ce înseamnă că anul acesta am preluat cereri pentru o suprafaţă de 181.526 hectare.

(…) Tendinţa de scădere se datorează, cred eu, la nivelul întregii lumi, nu numai al Europei, faptului că oamenii renunţă la agricultură, nu este un domeniu foarte, foarte profitabil. Poate că nu e neapărat acesta motivul, dar cei care se lasă, practic, predau teren unii altora, îl dau arendă şi asta se vede şi din faptul că nu scade suprafaţa, doar numărul de fermieri”, a menționat directorul APIA Harghita.

O campanie echilibrată

Andras a mai adăugat că, în acesta an, campania, care s-a încheiat în data de 17 mai, a fost una echilibrată, în sensul că s-au preluat în mod constant peste 500 de cereri zilnic şi nu au fost situaţii în care în ultimele zile să se depună câte 1.000 sau 2.000 de cereri de subvenţie.

În plus, el a mai spus că lucrurile au decurs normal şi în ceea ce priveşte depunerea documentelor în format online, cu care s-au obişnuit inclusiv fermierii mai în vârstă.

- Reclamă -

Totodată, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, bani folosiţi pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mult mai bune în spaţiul rural.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.