S-au înjumătățit exporturile de alimente și băuturi

1
export alimente Marea Britanie
Sursă foto: Getty (caracter ilustrativ)
- Reclamă -

În primul trimestru al anului în curs, în special din cauza barierelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) și post-Brexit, exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană (UE27) aproape s-au înjumătăţit.

Anunțul a fost făcut vineri, 18 iunie 2021, de Federaţia Industriei Alimentare şi a Băuturilor din Regatul Unit (FDF), transmite BBC.

În comparație cu primul trimestru din 2020, exporturile britanice de alimente şi băuturi către blocul comunitar european (UE27) s-au contractat cu 47% în primele trei luni din acest an.

Guvernul de la Londra a apreciat „că este prea devreme pentru concluzii ferme” privind impactul pe termen lung al Brexit-ului, iar pandemia a afectat cererea.

„Cele mai recente date ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că atât în martie cât şi în aprilie exporturile totale către UE au depăşit nivelul mediu din 2020”, a precizat un purtător de cuvânt al Executivului britanic.

Comparativ cu primul trimestru din 2019 – înainte ca pandemia să devină un factor – exporturile de brânză au scăzut cu 72%, cele de peşte cu 52%, în timp ce livrările de ciocolată au înregistrat un declin de 37%.

Ruta cu Irlanda, cea mai afectată

Grupul de lobby FDF a precizat că cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În mod normal Irlanda era cea mai mare piaţă externă a sectorului de alimente şi băuturi din Marea Britanie, iar în primul trimestru s-a înregistrat un declin de 70%. Dar şi vânzările către Germania, Spania şi Italia au scăzut cu peste 50%.

- Reclamă -

De-a lungul a zeci de ani, Marea Britanie a vândut pe piața internă a UE mai multe alimente şi băuturi decât în restul lumii. Cu toate acestea, declinul livrărilor către Europa a schimbat aceste cifre.

În primul trimestru din 2021, exporturile britanice către ţările din afara UE au reprezentat 55% din total. Federaţia industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit susţine că este pentru prima dată în ultimii cel puţin 20 de ani când au loc astfel de evoluţii.

Per ansamblu, exporturile britanice către ţările din afara UE au crescut cu 0,3% în primele trei luni din acest an, în special spre China.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat recent că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, vor eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.