Salariile cresc și în industria alimentară dar nu mai sunt suficienți angajați

1
angajati industrie salariu

Circa 33% dintre IMM-urile din România cred că salariul minim pe economie ar trebui să rămână la nivelul actual, conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR). Restul de antreprenori găsesc cu greu angajați chiar dacă oferă salarii mai mari decât cel minim.

Pe de altă parte, statul are de câştigat întotdeauna când măreşte salariul minim pentru că aduce bani la bugetul de stat.

Unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară şi a bău­turilor, printre care producătorii de carne Agricola din Bacău, Diana din Vâlcea şi Uni­carm, pro­du­că­torii de apă Apemin Tuşnad şi La Fântâna, dar şi producătorii şi distribuitorii de băuturi alcoolice Pernod Ricard şi Prodal 94, au planificat creşteri între 1,5% şi 20% a salariului mediu net din companie în 2021, în comparaţie cu anul trecut.

Lipsă mare de muncitori specializați în industria alimentară

„Nu mai avem cui da bani, chiar dacă creştem salariile. Eu am găsit mereu mai greu forţă de muncă şi am fost nevoit să dau salarii mai mari, dar în continuare pleacă în străinătate foarte mulţi oameni din zonă. Cu salarii bune, nu găsesc forţă de muncă, nu mai spun de forţă de muncă calificată“, spune Vasile Lucuţ, antreprenorul din spatele businessului Unicarm, cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, care are aproape 3.500 de angajaţi.

În primul semestru din 2021, numărul salariaţilor din industria alimentară a fost de 159.000, iar al celor din industria băuturilor de 21.000. Industria alimentară şi cea a băuturilor angajează 14% din salariaţii din industrie.

Salariul minim a tot crescut

Salariul minim net şi salariul me­diu net la nivel naţional au cres­cut de trei ori în lei şi s-au dublat în euro în perioada 2008-2021, iar nu­mărul de angajaţi este mai ma­re cu peste 230.000 de persoane în prezent decât în urmă cu 14 ani.

În 2021, un angajat cu sala­riul minim câştigă aproape 1.400 de lei net pe lună (faţă de 440 de lei în 2008), iar un angajat cu salariul mediu câştigă aproape 3.500 de lei net pe lună (faţă de 1.300 de lei, cât era în 2008).

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here