Dacă frunzele plantelor din grădină se îngălbenesc sau dorești mai multe fructe sau flori, sarea amară poate fi soluția. Află care sunt beneficiile sării amare în acest articol.
Sarea amară
Sarea amară sau sarea Epsom a fost descoperită într-o salină din orașul Epsom, Anglia. Acest tip de sare este un mineral compus din magneziu și sulf. Se găsește în farmacii și are numeroase beneficii, atât pentru grădină, cât și pentru sănătatea oamenilor și animalelor.
Studiile arată că magneziul și sulful, două componente majore ale sării amare, ajută plantele să primească o culoare mai verde, să aibă mai multe flori și producții mai mari. Aceste săruri sunt folosite în Anglia, de sute de ani, nu numai pentru a fertiliza plantele, dar și pentru a trata o serie de boli atât la oameni cât și la animale.
Câteva lingurițe de sare amară diluate în câțiva litri de apă se aplică prin udare, plantelor. În grădina de legume înainte de plantare, puteți împrăștia o ceașcă de sare amară, pe fiecare 100 de mp.
Chiar dacă efectul ei în grădină nu a fost dovedit științific, grădinarii britanici folosesc sarea amară ca îngrășământ de mult timp. Pentru a forța infloritul florilor, se pune o lingură de sare Epsom în 4-5 litri de apă și se aplică plantelor la rădăcină.
Vezi și Cum să îți salvezi răsadurile: 5 probleme și soluții
Ingredientul principal din sarea Epsom este heptahidratul de sulfat de magneziu, compus chimic numit și „epsomit” sau „sare amara”. Această stare a acidului sulfuric este bogată în magneziu și sulf.
Magneziul constitutie 10% din compoziția sării Epsom, dar nu este un element necesar pentru creșterea multor plante. Rolul magneziului este de a întări pereții celulari, pentru consumarea nutrienților necesari. Salata verde și spanacul nu au nevoie de magneziu, dar deficienșa acestui element afecteazî roșiile, dandu-le un gust amărui.
Deficitul de Magneziu din sol determină scăderea conţinutului de clorofilă, manifestîndu-se printr-o decolorare la frunzele din etajul inferior. Frunzele capătă între nervuri o nuanţă verde deschis, evoluând spre gălbiu, ca în final să ajungă la o culoare roşiatică-purpurie, nervurile continuând să rămână verzi. Plantele sunt afectate, în final, prin întârzierea parcurgerii fazelor de vegetaţie, rădicinile râmânând subţiri și fragile. La tomate deficiența de magneziu se manifestă prin apariţia unor pete albe, punctiforme și frunzele afectate cad. Descrierea simptomului în literatura de specialitate este de „aspect de mărgele înşirate pe aţă”.
Grădinarii pasionați de cultivarea trandafirilor laudă efectele sării Epsom asupra acestora pentru faptul că sarea ajută trandafirii să dezvolte mai multe frunze și mai multe tulpini florale. Poate fi utilizată în două moduri, prin împrăștierea unei jumătăți de ceașcă de sare în jurul plantei, apoi udată generos sau dizolvarea sării Epsom în apă pe care o folosesc apoi la udarea trandafirilor.
Sursa: vasilerosciuc.blogspot.com