Cum să îți salvezi răsadurile: 5 probleme și soluții

2
- Reclamă -

Răsadurile sunt plante tinere, crescute din semințe, de obicei transplantate în locurile lor finale de creștere odată ce au atins un anumit nivel de maturitate. Etapa răsadului este una foarte vulnerabilă pentru plante, află în acest articol problemele pe care le poți întâlni, dar și cum le poți rezolva.

Lumina

Lipsa luminii este o problemă majoră, ce poate duce la ofilirea sau chiar moartea răsadurilor. Din lipsa luminii, plantele se slăbesc și se subțiază, până când și tulpina devine mult prea slăbită pentru a susține planta.

Dacă alegeți să plantați răsadurile într-o perioadă cu lumină naturală redusă, specialiștii recomandă iluminare cu o fitolampă timp de 2-3 ore, dimineața și seara.

Aerisirea

Aerisirea încăperii în care sunt plantate răsadurile este foarte importantă pentru longevitatea acestora, însă trebuie făcută corect. Plantele nu trebuie lăsate într-un spațiu în care este un geam deschis și se poate forma un curent de aer pentru că sunt destul de firave și tind să aplece pe o parte.

- Reclamă -

Răsadul este bolnav

Răsadul se poate îmbolnăvi, acesta fiind cea mai comună cauză pentru care poate murii. Cele mai comune boli ale răsadului sunt căderea plăntuțelor și fuzarioza.

Vezi și Află care este calendarul după care românii plantează roșiile

Căderea plăntuțelor pentru răsad înseamnă că, tulpina se înnegrește și se subțiază, urmând ca planta să se ofilească. Boala este periculoasă deoarece este transmițibilă de la o plantă la alta, prin atingerea frunzelor.

 

Fuzarioza este o boală a răsadului ce se manifestează prin îngălbenirea și uscarea frunzelor, iar ulterior, ofilirea plantei.

Răsadurile bolnave trebuie îndepărtate, iar plantele și pământul din apropiere trebuie tratate cu fungicide.

 

sursa: agrointel.ro

sursa foto: pinterest.com și unsplash.com

 

 

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.