Șase producători din Botoșani vor să obțină protecție europeană pentru cașcavalul de Săveni

0
- Reclamă -

Asociația Producătorilor „Cașcavalului de Săveni” intenționează să obțină protecție europeană pentru cașcavalul din localitate, produs după metode tradiționale de cei șase membri ai organizației.

Dosarul cu cererea de atribuire a Indicatiei Geografice Projetate pentru Cașcavalul de Săveni a fost depus la Ministerul Agriculturii, urmând ca în faza următoare obiectivul să fie obținerea recunoașterii la nivel european, după cum spune Daniel Rudișteanu, președitele Asociației.

„Pentru că producem un cașcaval după aceeași metodă, ne-am asociat și vrem să obținem protecție europeană. Producția medie la nivel anual este de 150 kg de cașcaval/zi, iarna producem mai puțin, iar vara mai mult”, ne-a declarat Rudișteanu.

Greu de intrat in supermarketuri

Cașcavalul de Săveni se poate găsi în magazine peste tot în țară, în orașe precum București, Constanța sau Suceava. Marea nemulțumire a producătorilor este legată însă de faptul că în supermarketuri nu pot intra decât prin intermediari.

„Suntem vechi în domeniu, avem clienți cu care lucrăm de ani de zile, din păcate, însă, la supermarketuri nu putem pătrunde decât prin intermediari. Este cea mai mare tragedie pentru noi, tocmai de aceea încercăm noi să susținem Legea 150/2016 ca să putem intra direct într-o rețea de supermarketuri”, mărturisește Rudișteanu.

VEZI: Fermier Brăila: Au început și românii să cumpere teren, însă sunt suprafețe mici în general

Cașcavalul de Săveni este un produs obținut din lapte provenit de la vacile crescute în comunele din zona Săveniului, după o rețetă tradițională. Sistemul de prelucrare este tradiţional, iar materia primă este lapte crud, spre deosebire de sistemul industrial unde laptele este pasteurizat.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.