Scandal la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu din Iași

0
- Reclamă -

Angajații de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu din Iași se pregătesc de proteste în stradă. Ei acuză conducerea stațiunii că nu respectă contractul colectiv de muncă.

Nemulțumirea salariaților este legată de faptul că drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, drepturi pe care chiar conducerea stațiunii le-a promis, nu s-au concretizat prin acte adiționale și aceștia nu beneficiază de ele. Situația este cu atât mai gravă cu cât stațiunea are circa 700 capete animale de care salariații trebuie să aibă grijă, iar în condițiile în care aceștia vor refuza să le mai îngrijească ne întrebăm ce se va întâmpla cu ele”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Conflictul durează de mai multe luni, timp în care Federația Agrostar, la care sunt afiliați salariații stațiunii, a încercat rezolvarea situației, se arată într-un comunicat al Federației Agrostar, remis redacției.  Federația a pus în discuția Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iași, în luna decembrie, 2016, situația conflictuală din cadrul stațiunii. La aproape o lună de la data la care a avut loc Comisia de Dialog Social, situația nu doar că nu s-a îmbunătățit, ci chiar s-a agravat. Angajații și-au primit salariile cu întârziere, și asta nu pentru că nu existau bani, ci pentru că își cer drepturile.

Salariul unui îngrijitor 900 de lei – dat cu întârziere

 „Ca urmare a faptului că sindicatul  a îndrăznit să se adreseze Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iași, conducerea SCDB Dancu nu a mai achitat salariile la timp. Conform contractului încheiat și asumat acestea, ar fi trebuit plătite în data de 12 ale lunii, lucru care nu s-a întâmplat nu pentru că nu erau bani, ci pentru că s-a dorit răzbunarea pe salariați. Subliniez că salariul  unui îngrijitor de animale este de 900 lei net, în situația în care acesta lucrează zi lumină, deoarece animalele trebuie îngrijite 24 de ore din 24. Este de neînțeles cum conducerea stațiunii și-a asumat un contract colectiv de muncă pe care nu-l respectă, cu atât mai mult cu cât unitatea se supune regulilor instituțiilor publice”, afirmă Horațiu Raicu.

Federația Agrostar solicită respectarea prevederilor contractului colectiv, încheierea actelor adiționale la contractele individuale, cu prevederile din cadrul contractului colectiv, acordarea la timp a drepturilor salariale. Toate acestea, ținând cont de faptul că și așa mai avem puține stațiuni de cercetare – dezvoltare, că personalul este foarte greu de găsit, că salariile sunt foarte mici, iar salariile cercetătorilor din cadrul stațiunii sunt jenant de mici pentru nivelul de pregătire pe care aceștia îl au.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.