Schimbările climatice aduc noi soiuri de fructe în grădinile României

1

România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane. Specialiștii spun că în țară se găsește sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari.

 

Verile din ultimii ani au început vijelios și au continuat secetos, o vreme atipică pentru culturile care au consacrat țara noastră. Rezultatele se văd chiar în teren. Hectare întregi de culturi uscate înainte de vreme.

Iulian Răducanu, fermier: Ne așteptam măcar, dacă am pierdut grâu, să facem porumb. Păcat că s-a dus și ăsta. Anul ăsta s-a dus tot. S-au dus și animalele.
Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii a făcut deja inventarul pagubelor.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%.”

Măslinul și Kiwi devin “naturale” în Sudul României

Nu este singura cultură afectată. Datele adunate până acum arată că anul acesta recoltele de secară și rapiță vor fi cu aproape 20% mai mici față de anul trecut, asta în timp ce producția de orz se va diminua aproape la jumătate.

Canicula și seceta au compromis aceste culturi. Schimbările climatice din ultimii ani vor transforma România din grânarul Europei într-o țară care va exporta banane, curmale, rodii și chiar kiwi.

Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Capitalei, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme”.

Nu este singurul soi de kiwi care poate crește la noi în țară.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perișor. Este o plantă  mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului”.

Curmalele și bananele nordului sunt alte două specii de fructe cărora le priește vremea de la noi din țară. Și nu doar atât. Pentru că în România nu există dăunători, producția de fructe începe să apară chiar la un an de la sădire.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”.

Pe piață, concurența este mică, iar cum investițiile nu reprezintă un efort major, profitul apare neîntârziat.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here