Începând din această săptămână, pescuitul recreativ și comercial este interzis în majoritatea apelor din România, odată cu intrarea în vigoare a prohibiției generale. Măsura are scopul de a proteja resursele acvatice în perioada de reproducere a peștilor. Pescarii trebuie să-și pună undițele în cui până în luna iunie, când vor putea reveni legal pe luciurile de apă.
Se dă startul prohibiției generale la pescuit în România: Când vor avea pescarii din nou undă verde
Prohibiţia generală a pescuitului în habitatele naturale din România începe miercuri, pentru protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere, activitatea de pescuit urmând să fie reluată pe data de 8 iunie, potrivit Ordinului comun al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Mediului.
În apele care constituie frontieră de stat, prohibiţia va dura doar 45 de zile şi se va derula în perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv, la graniţa cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura, respectiv 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, în celelalte zone, cu unele excepţii prevăzute de actul normativ.
Una dintre aceste excepţii vizează scrumbia, specie de peşte marin care urcă pe Dunăre pentru a-şi depune icrele şi este capturată în perioada migraţiei.
De altfel, pescuitul familial al scrumbiei în Delta Dunării este permis în perioada prohibiţiei generale în zonele aprobate prin Planul de management al Rezervaţiei, în perioada 9 – 19 aprilie, dacă posesorul permisului de pescuit familial foloseşte maximum două setci.
Sursa: g4food