Sebastian Cernic: ” Singura soluţie e să eficientizăm agricultura”

1
porumb ulei grau
- Reclamă -

Sebastian Cernic, secretar în cadrul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, a vorbit despre mai multe subiecte sensibile ale agriculturii.

 

” Există probleme în agricultură, dar sunt şi soluţii. Din păcate piaţa îngrăşămintelor reprezintă o problemă endemică de foarte mult timp. Nu vreau să intru în foarte multe amănunte, dar vreau să spun punctul meu de vedere. În momentul de faţă nu avem de unde să importăm îngrăşaminte, preţul e mult mai mare şi nu văd să se rezolve. Ucraina şi Rusia au ieşit din discuţie din cauza războiului. Singura soluţie e să eficientizăm agricultura, să găsim soluţii inovative, pentru că altfel nu vom avea ce face. Avem nevoie de soluţii inovative în agricultură.(…) Principalele consecinţe ale războiului sunt de natură economică. Războiul a dus la creşterea inflaţiei nu doar în Ucraina ci şi în Europa. Cred că nu putem opri noi războiul dar putem acţiona pentru reducerea efectelor sale. Trebuie să fim conştienţi că întreaga lume va fi afectată de acest război. Dacă ne întrebăm dacă va exista o criză alimentară, ea se prefigurează, noi trebuie să aflăm când va fi vârful acestei crize. Ne întrebăm cum vom ieşi din această criză? Scapă cine poate sau ne unim? Aici cred că guvernanţii trebuiau să fie cu un pas înainte, nu trebuiau să aştepte să crească atât de mult inflaţia. (…)

România are un potenţial agricol enorm, din păcate nu este utilizat corespunzător. Doar 60% din terenurile agricole sunt utilizate. Fermele nu sunt productive. Trebuie să comasăm terenurile, avem nevoie de un sistem de irigaţii, adaptat la clima actuală şi condiţiile actuale,trebuie să obţinem capacităţi de depozitare, statul trebuie să intervină cu capacităţi de stocare. Până acum nu a fost acest interes pentru irigaţi şi stocare. Există linii de finaţare pentru irigaţii, fermierii nu le-au accesat pentru că nu aveau garanţia statului, e un lanţ întreg de probleme”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Videoconferinţei, organizate de ziarul Bursa, „Consecinţele economice ale războiului”.

Salariul de bază minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Sebastian Cernic, secretar în cadrul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, a vorbit despre mai multe subiecte sensibile ale agriculturii.   ” Există probleme în agricultură, dar sunt şi soluţii. Din păcate piaţa îngrăşămintelor reprezintă o problemă endemică de foarte mult… Cititi mai multe aici: Sebastian Cernic: ” Singura soluţie e să eficientizăm agricultura” […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.