Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, pentru că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă. Mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează pierderi de peste 50%. Ministrul Agriculturii spune că cei afectați vor fi despăgubiți.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.
Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.
Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.
Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.
Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.”
Imaginea dezastrului din principalul furnizor de legume pentru București
Legume aruncate, bani pierduți și multă disperare. Fermierii reușesc cu greu să-și vândă o mică parte din producție, iar restul aruncă! În bazinul agricol Vidra – Crețești – Sintești, principalul furnizor de legume pentru Capitală, zeci de solarii au fost abandonate și năpădite de buruieni, cu tot cu produse.
În bazinul legumicol Vidra – Crețești – Sintești sunt peste 7.000 de fermieri care trăiesc exclusiv din ce produc în solarii. Toți au pierderi, iar administrația locală cere guvernului să-i ajute să-și vândă produsele ori să le poată stoca sau procesa.
Tudor Marian – primar Vidra: „Așteptăm, acum, de la ministerul Agriculturii o discuție, cum să găsim soluția ca noi să facem contracte direct cu marile magazine, să distribuim produsele din localitatea noastră. Pe raza localității mai avem încă o hală foarte bună pe care ar putea să o pună la dispoziție ministerul Agriculturii pentru procesarea de legume. Legumele merg la gunoi. De ce ar trebui să meargă la gunoi, când ar putea să meargă la procesare!”
Conform primăriei Vidra, din cauza pandemiei de coronavirus, fiecare fermier din localitate va pierde, anul acesta, între 15 și 20.000 de lei, cel puțin.
Specialiștii din domeniu spun că dacă nu gestionăm bine situația, vom ajunge la o criză alimentară
Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. E concluzia specialiștilor din domeniu, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.
Costel Vânătoru – cercetător în agricultură: „Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947.
Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune”.
Daniel Alexandru – agrometeorolog: Nu vor exista cantităţi de precipitaţii, care să acopere deficitul de apă din sol, chiar dacă vor apărea local pe parcursul acestei luni, ele nu vor acoperi un deficit acumulat în 7 luni şi jumătate sperăm ca în mai şi iunie, considerate luni ploioase să adunăm precipitaţii
La fel de afectați de secetă sunt și pomi fructiferi și culturile viticole, însă într-o proporție mai mică.
[…] Seceta de anul acesta va afecta, în primul rând, prețul pâinii […]
[…] Citește și: Seceta de anul acesta va afecta, în primul rând, prețul pâinii […]