Seceta face ravagii în Botoșani

0
seceta-probleme-climatice
- Reclamă -

După ce anul trecut seceta a produs pagube foarte mari în Botoșani, unde au fost afectați peste 14.000 de fermieri, iată că și în 2017 situația se repetă. La acest moment, nu există încă date oficiale cu privire la situația culturilor compromise, doar câțiva primari comunicând faptul că au probleme. Este vorba de localitățile Leorda, Havârna şi Flămânzi, unde au fost afectate circa 5.000 ha.

Ajutor de la Guvern

Guvernul a decis printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoșani afectate de secetă, în anul 2016.

Fondurile sunt necesare pentru plata unor lucrări şi achiziții efectuate pentru reducerea efectelor secetei severe înregistrate în anul 2016 la nivelul mai multor localităţi din judeţul Botoșani.

Nivelul foarte scăzut al precipitațiilor a determinat uscarea stratului solului, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni şi sistemele de captare a apei din pânza freatică nu au făcut faţă cerințelor.

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoşani care vor beneficia de aceste fonduri sunt următoarele: Adăşeni, Avrămeni, Blândeşti, Conceşti, Coţuşca, Dimăcheni, Drăguşeni, George Enescu, Havârna, Hăneşti, Hilişeu-Horia, Lozna, Mihălăşeni, Păltiniş, Ştiubieni, Văculeşti, Viişoara, Vlăsineşti.

Informaţii suplimentare

Urmare a secetei prelungite, Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unitățile administrativ-teritoriale afectate de secetă au solicitat anul trecut prefectului județului Botoșani declanşarea stării de alertă pe raza administrativ-teritorială a localităților respective. Începând cu 26 septembrie 2016, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani a declarat starea de alertă, pentru 30 de zile, la nivelul unui număr de 35 de localităţi.

- Reclamă -

 

Citește și: Crescător de oi: Prețul la carnea în viu la ovine și bovine, aproape de dezastru

 

Din cele 35 de localităţi, 18 nu au dispus de resurse financiare pentru achitarea lucrărilor şi achiziţiilor realizate potrivit măsurilor dispuse de către Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Botoșani, printre care se numără:

  • transportul de apă potabilă și menajeră în zonele afectate;
  • realizarea unor puțuri de mare adâncime pentru completarea și asigurarea volumului de apă pentru comunitățile afectate;
  • achiziționare de bazine pentru stocarea apei;
  • urgentarea finalizării lucrărilor la sistemele de alimentare cu apă;

Sursă foto: www.jurnalul.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.