Semnal de alarmă: arderea miriștilor, o bombă ecologică pentru zeci de specii de animale sălbatice

3

În această perioadă a anului, agricultorii desfășoară mult mai des acțiuni de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale de pe terenuri agricole. Astfel de acțiuni pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești. Focul are efecte negative și asupra naturii: zeci de specii sunt mistuite sau alungate de foc, calitatea solului scade, lipsa de apă din pământ se accentuează şi implicit cauzează poluare.

„Problema principală este scara la care se fac astfel de curățenii, adică dacă ne apucăm să facem un foc în curte și ardem frunze uscate și resturi de la curățatul pomilor este una, însă dacă te duci pe miriște și dai foc la zeci de hectare e altceva.

Fiecare parcelă de teren ascunde vietăți, iar în momentul în care intră focul în vegetație nimic nu rezistă. Mor arici, mor insecte, păsări, cuiburi sunt distruse. Nu vorbim doar de specii de interes cinegetic, vorbim de toate speciile de faună. Este o problemă de educație. Noi credem că suntem singuri pe aceste terenuri, dar nu e chiar așa. Lucrurile sunt mai complexe, e un echilibru în natură care trebuie respectat ”, declară Mihai Enea, realizator „Regatul Sălbatic”.

Amenzi pentru arderea miriștilor și a vegetației uscate fără aprobare

Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Citeşte şi Patru milioane hectare de terenuri agricole sunt cadastrate

 

3 comentarii

  1. […] În această perioadă a anului, agricultorii desfășoară mult mai des acțiuni de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale de pe terenuri agricole. Astfel de acțiuni pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți… Cititi mai multe aici: Semnal de alarmă: Arderea miriștilor, o bombă pentru zeci de specii de animale […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here