Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru blocajul transportului de cereale în Marea Neagră

1
- Reclamă -

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus marţi că Moscova nu vede „practic niciun rezultat” de pe urma acordului cu Naţiunile Unite destinat să ajute exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei – condiţie pentru ca Moscova să accepte transporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră – şi acuză ţările occidentale că au creat un impas.

 

 

Rusia a avertizat că, dacă nu sunt îndeplinite mai multe solicitări pe care le are, pentru a elimina obstacolele din calea exporturilor ruse de cereale şi îngrăşăminte, nu va fi de acord să prelungească după 18 mai acordul conex în privinţa transportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Lavrov a lăudat, într-o conferinţă de presă susţinută la ONU, activitatea secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi a şefului ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, în încercarea lor de „a ajunge la un acord cu ţările care au anunţat sancţiuni ilegale şi unilaterale împotriva Federaţiei Ruse”, dar a spus că „practic, nu a existat practic niciun rezultat”.

Rusia a semnat în iulie anul trecut un acord pe trei ani prin care ONU s-a angajat să ajute Moscova pentru a-şi putea exporta cerealele şi îngrăşămintele. Deşi aceste exporturi nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse în urma invaziei din 2022 în Ucraina, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările reprezintă o barieră în calea livrărilor.

- Reclamă -

Una dintre cererile Rusiei este ca Banca Agricolă Rusă (Rosselhozbank) să revină în sistemul bancar SWIFT. Lavrov a declarat că nu există planuri în acest sens şi că, drept alternativă, Guterres a propus ca băncile americane să ajute Banca Agricolă Rusă cu tranzacţii.

Alianţei pentru Agricultură cere ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie controlate sanitar-veterinar în vamă

Lavrov a adăugat că o bancă „a consimţit cu amabilitate să finanţeze o operaţiune”, dar a spus că aceasta nu este o soluţie pe termen lung. „Dacă vreţi ca de fiecare dată noi şi secretarul general al ONU să alergăm de colo-colo şi să implorăm o anumită structură financiară americană pentru ca aceasta să fie atât de mărinimoasă, atunci înţelegeţi că nu poate funcţiona şi nu va funcţiona”, a punctat ministrul rus de externe.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus marţi că Moscova nu vede „practic niciun rezultat” de pe urma acordului cu Naţiunile Unite destinat să ajute exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei – condiţie pentru ca Moscova să accepte transporturile de cereale ucrainene pe… Cititi mai multe aici: Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru blocajul transportului de cereale în Marea Neagră […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.