Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu, în dezbatere publică

1
deseuri-românia-amendata
- Reclamă -

Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu, a fost nalsat în dezbatere publică. Sistemul garanție-returnare va fi similar celui în care când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a folosi un coș de cumpărături, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„E o zi foarte importantă pentru mediu și pentru Ministerul Mediului pentru că, în sfârșit, lansăm în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care va reglementa sistemul garanție-returnare. Este o zi importantă pentru ne aflăm într-o țară în care există un paradox în privința managementului deșeurilor. Pe de o parte suntem sufocați de deșeuri și fie în apele din România, fie prin păduri, fie pur și simplu aruncate pe domeniul public și nu numai, găsim cantități extraordinar de mari de material reciclabil, pe de o parte, iar de pe altă parte procesatorii de material reciclabil din România sunt nevoiți să importe aceste deșeuri de ambalaje din alte țări. Ne putem afla în situația halucinantă în care peturi din Australia, aduse pe mare sau cu transport rutier, ajung în România pentru a fi recliclate, pentru că noi deși generăm peste 6 milioane de tone de deșeuri anual, din care mai mult de două milioane sunt reciclabile, le îngropăn pur și simplu”, spune ministrul Mediului.

Ministrul precizează că ținta este ca în al treilea an de funcționare România să ajungă la un grad de colectare de minimum 90% de ambalaje de băuturi.

Va fi o garanție modică, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a folosi un coș de cumpărături și pe care o recuperezi. Exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, peturi și doze de aluminiu. Consumatorii își vor primi înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, mai mic sau mai mare, supermarket sau un magazin de la colțul blocului, cetățenii vor putea înapoia oriunde, fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte documente. Simpla predare a ambalajului, câtă vreme e integru, câtă vreme nu e deteriorat, va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani. Magazinele vor avea obligația să primească orice ambalaj de băutură. Ele vor fi recompensate, li se vor deconta toate cheltuielile pe care le vor avea în legătură cu aceste ambalaje”, explică ministrul Mediului.

Vezi și Dezastru ecologic: Peste 250 de tone de deșeuri plutesc pe lacul Izvorul Muntelui

Potrivit ministrului, va fi desemnat un operator care va gestiona acest sistem, care va fi non-profit.

- Reclamă -

Ministrul Mediului precizează că toate ambalajele care vor face obiectul sistemului garanție-returnare vor avea elemente de identificare diferite de ambalajele existente pe piață: „Va exista un logo care va face ca un ambalaj să fie returnabil sau nu. Pe de altă parte, codurile de bare ale acelor ambalaje nu vor putea fi scanate în vederea decontării garațiilor. Un ambalaj pentru care nu s-a plătit garanție nu va putea fi adus în vederea obținerii garanției”.

Fechet indică 1 ianuarie 2021 data limită până la care Hotărâre de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial.

Vezi și Casoteca.ro – magazin 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.