Dezastru ecologic: Peste 250 de tone de deșeuri plutesc pe lacul Izvorul Muntelui

5

Hidroelectrica ia în calcul recuperarea, în instanță, de la autorități, a prejudiciilor cauzate de poluare pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Compania acuză faptul  că plătește sume uriașe pentru o poluare de care nu ar fi responsabilă, fiind și țintă presiunilor autorităților de mediu și locale.

Potrivit companiei, vinovați de poluare sunt turiștii și locuitorii care lasă gunoaie, dar și autoritățile care nu aplică amenzi și nu amenajează locuri de picnic. Pe de altă parte, autoritățile cer Hidroelectrica să igienizeze lacurile, însă compania a obținut în instanță anularea acestei obligații.

Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare ridicându-se de 861.000 lei fără TVA.

Potrivit Hidroelectrica, după viitura produsă în 30 iunie- 01 Iulie, apele mari ale râului Bistrița continuă să aducă importante cantități de deșeuri – în special plastic  și resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac. Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice și 10 tone de alte deșeuri.

Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafața lacului) și se întreaptă în mod natural către frontul de retenție al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

„Încă de la începutul anului am atras atenția tuturor autorităților competente asupra poluării grave din zona râului Bistrița. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat.

Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acțiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiștii și riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autoritățile asistă.

Nimeni nu ia măsurile ferme și normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovați de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deșeurile.

Citește și Eclipsa totală de Lună din 27 iulie – pericol pentru agricultură

Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriașe pentru poluarea de care nu este responsabilă și, mai mult, este ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plătește?

După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanță, de la autorități. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem și pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Pe data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obținut în instanță, anularea măsurilor impuse de Garda Naționala de Mediu – Comisariatul Județean Neamț, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016. Măsurile anulate sunt: îndepartarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016 și igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați.

JUDEȚUL NEAMȚ (LACUL IZVORUL MUNTELUI – BICAZ) IULIE 2018Sursa: Claudia Mihăilă

Publicată de Meteoplus pe Luni, 9 Iulie 2018

 

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here