Soiurile de grâu românești, producții de peste 8 tone/ha, în acest an

0
- Reclamă -

Chiar dacă soiurile românești de grâu sunt apreciate de fermieri, ofensiva multinaționalelor care aduc soiuri din afară îi determină pe mulți agricultori să se orienteze spre acestea atrași de mirajul unor recolte foarte mari.  Sunt însă destui cei care merg în continuare pe varietăți care sunt rezultatul  cercetării românești, convinși fiind că acestea se adaptează cel mai bine la condițiile de la noi din țară.

Cosmin Băcanu, de exemplu, este un fermier din Furculești, județul Teleorman, care lucrează circa 1.000 ha de teren agricol și care în acest an, a obținut o medie de 8 tone/ha, grâul având indici de panificație, în condițiile terenurilor aride din Teleorman. Băcanu a folosit soiul de grâu PG 102 de la Procera.

Producții bune a obținut și la celellate culturi recoltate până acum: 5,84 tone/ha  la rapiță (cu doi bibrizi Pioneer) și 7,5 tone/ha la orz. Și în Arad, în Mănăștur, un fermier se laudă că a obținut o medie de 8 tone/ha, ba chiar pe unele parcele a trecut și de 9 tone/ha la grâu, cu un soi românesc. Este vorba de Pajura, o creație a cercetătorilor de la Fundulea, spune fermeirul, care este convins că soiurile noi de la aici “vor rupe gura târgului”.

La orz, producția medie a fost 7,6 tone/ha, un nivel care nu-l mulțumește, pentru că este cea mai mică din ultimii ani. Și la porumb se așteaptă la recolte bune. În anii buni, adică când plouă, recoltează în jur de 12 -13 tone/ha în condițiile în care în zonă nu se irigă. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în fiecare an, de obicei cam o dată la trei ani are parte de așa recolte bogate, motiv pentru care a și redus suprafețele.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.