MADR: „Măsuri de fluidizare a traficului destinat transporturilor de cereale”

0
- Reclamă -

În această perioadă este în plină desfășurare în toate zonele țării recoltarea, transportul și depozitarea cerealelor (în special orz, rapiță, grâu, mazăre), motiv pentru care, „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale efectuează acțiuni de supraveghere și sprijin permanent pentru optimizarea acestor activități în punctele unde se efectuează operațiuni de recepție și depozitare a cerealelor”, se arată într-un comunicat al instituției.

În acest sens, în data de 13.07.2017 a fost organizată la Instituția Prefectului Constanța o întâlnire operativă de lucru, la care au participat fermieri, reprezentanți ai IPJ Constanța, CNADR, ai Direcției pentru Agricultură a Județului Constanța, precum și ai Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța).

Întâlnirea a avut ca scop principal stabilirea unor măsuri de fluidizare a traficului pentru  mijloacele de transport cereale înspre depozitele de cereale existente în Porturile Constanța și Agigea, unde există în prezent facilitati de depozitare care cuprind spații cu o capacitate totala de 1 200 000 tone de cereale.

În acest sens, „au fost identificate măsuri care să reducă timpul de așteptare până la intrarea în port prin alocarea unor căi de acces exclusiv pentru transporturile de cereale, recepția și descărcarea operativă a acestor transporturi non-stop, 24 h din 24. În această situație, pot fi evitate cozile care s-au format în ultima perioadă la intrarea în porturi, de aproximativ 1-2 Km”, în special către sfârșitul zilei pentru cele aproximativ 1000 de mijloace de transport de mare tonaj ce transportă zilnic cereale în raza portuară.

VEZI: MADR: „Manualul de gradare pentru semințele de consum, aprobat”

Traficul de cereale prin Porturile Constanța și Agigea reprezintă un procent important pe piața cerealelor din România, materiile prime agricole având o pondere foarte mare din totalul mărfurilor tranzacționate.

Rezultatele recepțiilor calitative ce se efectuează pentru fiecare transport de cereale arată că, în acest an, nivelul indicilor de calitate a tuturor produselor agricole ce se descarcă în capacitățile de depozitare existente în raza celor două porturi este semnificativ superior nivelului minim de calitate ( masa hectolitrică, umiditate, corpuri străine).

- Reclamă -

Totodată, pentru operativitate, „fermierii au solicitat ca în această perioadă să li se permită să-și deplaseze utilajele de recoltat în interiorul județului, de la o zonă agricolă la alta și pe parcursul zilei, nu numai pe timpul nopții”, fapt ce ar putea reduce durata acestei campanii de recoltare.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.