Spania: 5.000 de litri de ulei de măsline contrafăcut pe fondul creșterii prețurilor

1
ulei masline
- Reclamă -

Polițiștii din Spania și Italia au arestat 11 persoane și au confiscat peste 5.000 de litri de ulei de măsline contrafăcut, după ce a destrămat o bandă internațională care ar fi încercat să vândă uleiul drept echivalentul său mai scump, de tipul uleiului virgin și extravirgin, relatează The Guardian.

Ancheta, efectuată de Guardia Civil împreună cu carabinierii italieni și Europol, a condus la percheziții în ambele țări și la căutarea cooperativelor de prelucrare a măslinelor în provinciile spaniole Ciudad Real, Jaén și Córdoba.

Vezi și Uleiul de măsline este produs de lux în Spania

Suspiciunile au apărut pentru prima dată când ofițerii Guardia Civil au descoperit „o serie de anomalii” în timp ce inspectau un camion care transporta ulei de măsline în regiunea Ciudad Real. Curând au descoperit o operațiune întreagă în Spania și Italia, care a fost concepută pentru a distribui ulei de măsline contrafăcut pe piața globală.

„În Spania, au folosit o companie care era conectată de achiziționarea de uleiuri de categorie inferioară pentru a face modificări la uleiurile tulburi și de proastă calitate pentru a le transforma în virgine și extravirgine și apoi să le vândă falsificând documente”, a spus Guardia Civil.

„Au amestecat uleiuri tulburi – un subprodus al procesului de producere a uleiului de măsline – cu ulei de măsline de mai bună calitate, pentru a obține nivelurile corecte de grăsimi și [alte substanțe] pentru a le permite să fie vândute. De asemenea, au împiedicat trasabilitatea prin neînregistrarea uleiurilor companiilor lor.”

- Reclamă -

Carabinierii au descoperit o presupusă operațiune similară de ulei contrafăcut care implică două companii importante de prelucrare a uleiului din Italia.

„Au fost efectuate opt percheziții simultane în Spania și Italia și 11 persoane au fost arestate”, se arată în comunicat. În urma perchezițiilor, polițiștii au sechestrat peste 5.200 de litri de ulei contrafăcut pregătit pentru introducerea pe piață, 91.000 de euro în numerar și patru vehicule de ultimă generație.

Prețurile uleiului de măsline au crescut în toată Europa, deoarece seceta și alte condiții meteorologice nefavorabile afectează recoltele pentru al doilea an consecutiv.

Producția globală este de așteptat să scadă la 2,4 milioane de tone, potrivit Consiliului Internațional de Măsline, mai puțin decât recolta de anul trecut și cu mult sub cererea globală de aproximativ 3 milioane de tone.

Uleiul de măsline a ajuns să fie legat cu lanțuri în supermarketurile din Spania.

Potrivit Reuters, sticlele de un litru de ulei de măsline extravirgin se vindeau în noiembrie cu până la 14,5 euro în unele supermarketuri din Spania, propulsând uleiul de măsline în categoria produselor pe care comercianții pun etichete de securitate, alături de băuturile spirtoase, cosmetice și electrocasnice.

Prețurile uleiului de măsline au crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă arzătoare din sud a afectat recolta de măsline.

Grupurile infracționale organizate fură uleiul pentru a-l vinde, a spus Ruben Navarro, CEO al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea Andalucia din Spania.

Din septembrie, Tu Super a înlănțuit sticlele mari de 5 litri de ulei de măsline și le-a pus lacăt pe rafturi pentru a preveni furtul.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Polițiștii din Spania și Italia au arestat 11 persoane și au confiscat peste 5.000 de litri de ulei de măsline contrafăcut, după ce a destrămat o bandă internațională care ar fi încercat să vândă uleiul drept echivalentul său mai scump, de tipul uleiului virgin și… Cititi mai multe aici: Spania: 5.000 de litri de ulei de măsline contrafăcut pe fondul creșterii prețurilor […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.