Specialiștii avertizează: O ”apocalipsă a insectelor” emergentă va avea efecte radicale asupra mediului

3
- Reclamă -

O ”apocalipsă a insectelor” emergentă va avea efecte radicale asupra mediului şi umanităţii, a avertizat un cercetător australian.

 

Un studiu internaţional asupra viitorului insectelor în scenariul schimbărilor climatice a constatat că scăderea numărului insectelor va reduce în mod drastic capacitatea omenirii de a construi un viitor durabil.

William Laurance de la Universitatea James Cook din Australia, coautor al studiului, a declarat că biosfera s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius comparativ cu începuturile industrializării. Potrivit estimărilor, biosfera se va încălzi cu încă 2-5 grade Celsius până în 2100, cu excepţia cazului în care emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse în mod semnificativ.

Dimensiunea mică a insectelor şi incapacitatea lor de a-şi regla temperatura corporală le-au făcut deosebit de sensibile la schimbările de temperatură şi umiditate, a precizat Laurance într-un comunicat emis marţi.

„Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că multe populaţii de insecte sunt în declin rapid în numeroase locuri. Aceste declinuri sunt profund îngrijorătoare, termeni precum o „apocalipsă a insectelor” emergentă fiind din ce în ce mai utilizaţi de media şi chiar de unii oameni de ştiinţă pentru a descrie acest fenomen”, a spus Laurance.

- Reclamă -

„Pierderea insectelor îşi croieşte drum în sus în lanţul trofic şi ar putea să joace deja un rol important în declinul pe scară largă al consumatorilor lor, cum ar fi păsările care se hrănesc cu insecte în mediile temperate”, a precizat cercetătorul.

ANPC a aplicat amenzi de 750.000 lei pentru nereguli găsite în hipermarketurile Auchan

Insectele sunt elemente importante ale biodiversităţii şi oferă servicii extinse mediului înconjurător – precum polenizarea, combaterea dăunătorilor şi reciclarea nutrienţilor – toate acestea fiind benefice pentru alte vieţuitoare, inclusiv pentru oameni, a spus Laurance.

Studiul a constatat că schimbările climatice au amplificat efectele altor factori care ameninţă populaţiile de insecte, cum ar fi poluarea, pierderea habitatului şi prădătorii.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] O ”apocalipsă a insectelor” emergentă va avea efecte radicale asupra mediului şi umanităţii, a avertizat un cercetător australian.   Un studiu internaţional asupra viitorului insectelor în scenariul schimbărilor climatice a constatat că scăderea numărului insectelor va reduce în mod drastic capacitatea omenirii de a construi… Cititi mai multe aici: Specialiștii avertizează: O ”apocalipsă a insectelor” emergentă va avea efecte radicale asup… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.