Kiwano, castravetele țepos din Africa, a început să fie produs și comercializat la Buzău

1
- Reclamă -

Stația de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a început să comercializeze, în magazinul instituției, fructe de kiwano sau castreveți țepoși. Sunt fructe originare din zona subtropicală a Africii, cu gust de castravete și kiwi, aclimatizate în România încă din anii 90. Anul acesta și fermierii români au început să descopere această plantă ce poate fi cultivată în câmp, sere și solarii, astfel că SCDL Buzău a vândut o mie de răsaduri pentru cei care vor să cultive acest fruct exotic.

Citește și APIA: plăți de 103,38 milioane de lei către 10.951 de beneficiari

Fructele de kiwano se vând la bucată, și au de regulă între 200-300 g, iar prețul acestora variază între 5-10 lei.

Cum a ajuns kiwano în România

Potrivit informațiilor cercetătoarei, fructul a fost adus la SCDL Buzău în anii ’90, și, în 2016, după ani în care cercetătorii au lucrat la aclimatizare, un soi al acestuia, Tempus, a fost introdus în cultură, pe o suprafață redusă, într-o seră experimentală.

Vezi și Kiwano sau castravetele cu coarne, fructul cu gust de banane şi ananas

Soiul Tempus, genotip pretabil cultivării în condițiile țării noastre, este o varietate ce se comportă ca o plantă tardivă, adică fructele ajung la maturitate după o perioadă de vegetație de peste 140 de zile. Planta produce, de regulă, peste 6 kg de fructe, însă în cazul în care se mărește distanța de plantare, la 90-100 cm, producția crește semnificativ. Este o specie care nu are nevoie de tratamente fitosanitare, fiind rezistentă la boli și dăunători, iar cercetătorii recomandă cultivarea lui fie în spațiu protejat (seră sau solar), fie în câmp (palisat) în zonele de favorabilitate.

- Reclamă -

În plus, fructele au marele avantaj că nu sunt perisabile. Practic, dacă sunt culese și manipulate cu grijă pentru a rămâne intacte și sunt ambalate individual pentru a nu fi înțepate de altele, fructele kiwano pot fi păstrate aproape un an de zile.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Stația de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a început să comercializeze, în magazinul instituției, fructe de kiwano sau castreveți țepoși. Sunt fructe originare din zona subtropicală a Africii, cu gust de castravete și kiwi, aclimatizate în România încă din anii 90. Anul acesta și fermierii… Cititi mai multe aici: Kiwano, castravetele țepos din Africa, a început să fie produs și comercializat la Buzău […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.