Sprijin de 2 lei/litru pentru 50% din motorina producătorilor agricoli din sectorul vegetal

1
- Reclamă -

Toţi producătorii agricoli din sectorul vegetal, indiferent de forma de organizare, care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, vor primi un sprijin financiar suplimentar în valoare de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului trecut în lucrările agricole, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

„Am propus, astăzi, în Guvern şi au fost adoptate trei acte normative (…) în sprijinul fermierilor români şi a producţiei româneşti. Primul act se referă la un sprijin de urgenţă pe care le acordăm fermierilor din sectorul vegetal care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, în contextul războiului din Ucraina, din cauza importurilor de cereale. Sprijinul pe care îl acordăm este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022 în lucrările agricole. De acest sprijin beneficiază toţi producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru cel puţin un hectar cultivat de porumb, orz, floarea-soarelui şi rapiţă. Grantul se stabileşte la un cuantum de 78 de litri de carburant per hectar. Este pentru prima dată când acordăm un astfel de sprijin de motorină folosită în agricultură pentru toţi fermierii, indiferent de forma de organizare. În total, de acest sprijin vor beneficia peste 360.000 de fermieri”, a afirmat Barbu.

Potrivit oficialului, bugetul total pentru această schemă de ajutor de stat este de aproximativ 305 milioane lei, iar banii se asigură atât din fonduri europene, din Fondul de sprijin în contextul Ucraina, cât şi din bugetul naţional. „Mai exact, fonduri europene sunt cele 29,7 milioane euro acordate de Comisia Europeană României pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, iar restul de 31,9 milioane euro vin din bugetul naţional. În plus, prin adoptarea acestui act normativ, o parte importantă dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 lei pe litru de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a menţionat ministrul de resort.

Vezi și APIA plătește peste 172 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului II al anului 2023

- Reclamă -

MADR precizează, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Ministerul Agriculturii derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, suma de 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură.

Sprijinul de urgenţă prevăzut în actul normativ aprobat joi, 14 septembrie, în şedinţa de Guvern, este suplimentar ajutorului de stat amintit.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Toţi producătorii agricoli din sectorul vegetal, indiferent de forma de organizare, care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, vor primi un sprijin financiar suplimentar în valoare de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului trecut în lucrările… Cititi mai multe aici: Sprijin de 2 lei/litru pentru 50% din motorina producătorilor agricoli din sectorul vegetal […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.