Sprijin financiar sub forma unui ajutor COVID pentru crescătorii de bovine

1
- Reclamă -

Fermierii care deţin în prezent animale din specia bovină în bazele de date vor primi în acest an un sprijin financiar mai consistent sub forma unui ajutor Covid, în timp ce pentru animalele raportate la anul 2013, data istorică prevăzută în regulament după care se acordă Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT), vor fi alocate doar nişte plafoane minime.

Anunţul a fost făcut marţi de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă. Acesta a precizat că sumele totale alocate pentru bovinele de lapte şi carne sub formă de ajutor Covid vor fi 222 de milioane de lei, în timp ce pentru animalele raportate la anul 2013 de numai 8 milioane de lei, respectiv nişte „sume simbolice”.

„Pentru ANT există o HG demarată în sectorul vegetal şi zootehnic cu excepţia bovinelor. Am aşteptat întâlnirea de aseară şi am avut şi în weekend o întâlnire cu mediul asociativ în aşa fel încât să facem ca aceşti bani, care sigur anul acesta sunt mai puţini pentru că bugetul este diminuat, să ajungă la cei care deţin cu adevărat animale. Ştiţi cu toţii că există în regulamentul european acea dată istorică – 2013 -, după care se acordă acest Ajutor Naţional Tranzitoriu, doar la specia bovină şi este o nemulţumire atât în rândul fermierilor crescători de bovine cât şi a noastră, a celor din administraţie, pentru că regulamentul ne obligă să ne raportăm la această dată istorică, iar banii să ajungă şi la animale care nu mai sunt, uneori chiar la fermieri care nu mai au animale”, a subliniat Oros.

El a precizat că pentru a putea folosi cât mai corect banii au fost stabilite nişte plafoane minime pentru bovinele de lapte şi bovinele de carne care se vor acorda după regulile ANT-ului, respectând acea dată istorică.

Vezi și Turcia deblochează importurile de bovine vii din România

„Ca să putem folosi banii aceştia cât mai corect, anul acesta ANT o să îl dăm în felul următor: pentru bovinele de lapte şi pentru bovinele de carne am făcut nişte plafoane minime care se vor acorda după regulile ANT-ului, respectând acea dată istorică. Aici sumele sunt simbolice, plafoanele pentru ANT lapte – 2 milioane de lei, iar pentru ANT bovine carne – 6 milioane de lei. Aceste plafoane se vor repartiza tuturor animalelor care au fost la data istorică”, a explicat Oros.

- Reclamă -

Potrivit surse citate, cea mai mare parte a sumei va merge însă către fermieri şi animalele care „acum sunt în bazele de date” sub formă de ajutor Covid.

„Cea mai mare parte a sumei va merge însă către fermieri şi animalele care acum sunt în bazele de date sub formă de ajutor Covid. Ce înseamnă acest lucru? Ştiţi că anul trecut a fost o comunicare a Comisiei care a permis ţărilor membre să vină cu schema de sprijin atât din bani europeni cât şi de la bugetul naţional, pentru a compensa pierderile cauzate de evoluţia Covid şi anul trecut am avut la dispoziţie sume importante. Suma maximă pe care o permitea comunicarea Comisiei era de 168 de milioane euro din bani europeni, bani rămaşi neutilizaţi din măsuri care nu au fost accesate. De asemenea, şi de la bugetul naţional am reuşit să acordăm aceste scheme de sprijin”, a menţionat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că anul acesta comunicarea CE a fost completată în aşa fel încât ţările membre să poată acorda şi pe parcursul lui 2021 măsuri de compensare a pierderilor, „pentru că din nefericire criza sanitară continuă”, iar pentru această schemă de ajutor va fi elaborat un proiect de OUG care va fi notificat şi Comisiei Europene.

„Şi atunci, banii pentru bovine, asta a fost înţelegerea aseară cu toţi reprezentanţii asociaţiilor în creşterea bovinelor, ca să ajungă cât mai fidel, cât mai corect pentru animale existente, banii din ANT o să-i dirijăm ca sprijin Covid. Discutăm aici, pentru bovine lapte, de un plafon de 42 de milioane lei, şi pentru bovinele de carne de 182 milioane de lei. Aceasta este restanţa la ANT. Sigur că pentru schema de ANT avem un proiect de HG în curs de elaborare, iar pentru schema de ajutor Covid avem un proiect de OUG care va fi notificat şi Comisiei Europene”, a subliniat şeful MADR.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), efectivele de bovine existente la 1 iunie 2020 au scăzut cu 2,4% pe total faţă de aceeaşi dată a anului trecut, ajungând la 1.914.602 capete.

Citește despre cel mai bun purificator de aer anti coronavirus

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.