Turcia deblochează importurile de bovine vii din România

1
androangus afir
- Reclamă -

Autorităţile române au primit, în data de 9 iunie 2016, o scrisoare prin care partea turcă se arată deschisă să deblocheze importurile de bovine vii din România, in urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul său turc, Faruk Çelik, precum şi a diligenţelor întreprinse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituţia similară din Turcia.

Negocierile purtate de miniştrii agriculturii din România şi Turcia s-au derulat, mai cu seama, în Marja Conferinţei Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care a avut loc în Turcia (Antalya), în perioada 3-5 mai 2016. În perioada imediat următoare, ANSVSA şi autoritatea veterinară turcă vor perfecta condiţiile de certificare.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) anunță în luna ianuarie că fermierii români întâmpină o serie de probleme la exportul de animale vii, după ridicarea restricțiilor privind ESB, urmările fiind pagube însemnate de pe urma penalităților pe care vor trebui să le au cerut atunci sprijinul de urgență al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru deblocarea situației create și evitarea  posibilății de  executare silită și faliment a fermierilor și exportatorilor români de rumegătoare. Pe de altă parte, autoritățile de la Bruxelles susțineau că realuarea exporturilor se va putea face abia în luna martie, când  ar urma să fie luată o decizie în acest sens la nivel de UE.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.