Producătorii europeni de lapte cer CE măsuri de stabilizare a pieței

0
- Reclamă -

Polonia, Franța și Germania au semnat joi un acord prin care se cere Comisiei Europene să pună în practică instrumente menite să stabilzeze piețele agricole, cu referire în special la lapte.

«Avem de-a face cu o supraproducție de lapte, noi cerem Comisiei să stabilească mecanisme care să țină sub control producția. Este un accord important deoarece suntem trei țări mari producătoarte de lapte», a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, după întâlnirea avută cu omologii săi – polonezul Krzysztof Jurgiel și neamțul Christian Schmidt, potrivit France Agricole.

Cei trei miniștri au convenit în particular că este nevoie de un sprijin financiar european pentru a încuraja reducerea voluntară a producției de lapte, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii din Franța.

«Este un accord foarte important în sensul că trei țări mari producătoare de lapte se pun de accord cu privire la limitarea producției, ceea ce s-a obținut la începutul anului prin aplicarea articolului 222 (care permite reducerea producției). Dorim să fie luate măsuri de către Comisia Europeană pentru a stabiliza piața», a adăugat Stéphane Le Foll.

Initiative pentru carnea de porc și de vită, fructe și legume

Cei trei miniștri care s-au reunit în cadrul Trilateralei de la Weimar, platforma de cooperare între țările lor, au anunțat că vor avea o serie de inițiative și în domeniul cărnii de porc și de vită, dra și la fructe și legume. În prezent, se poartă discuții și pentru atragerea altor țări care să susțină inițiativele celor trei state.

- Reclamă -

In timpul întâlnirii de la Amsterdam de la sfârșitul lunii mai, cei 28 de miniștri ai Agriculturii din UE au stabilit ca termen luna iunie pentru a evalua eficacitatea unor măsuri destinate redinamizării pieței laptelui, afectată de supraproducție. În ciuda anunțui, punerea în practică a reglementării care permite producătorilor de lapte derogări de la regulile concurenței și  limitarea temporară a producției, într-o manieră concertată  (în termenii articolului 222), producția de lapte continuă să crească în UE.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.