Stocurile publice de lapte praf au fost vândute în proporţie de 99%

1

Vânzare prin licitaţie a stocurilor publice de lapte praf degresat s-a încheiat cu succes, ceea ce înseamnă că stocurile totale cumpărate şi gestionate de Comisia Europeană (CE) au fost vândute în proporţie de 99%, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Stocurile au fost reintroduse pe piaţă în mod prudent, asigurându-se menţinerea echilibrului pieţei şi sprijinindu-se refacerea sectorului în urma crizei de pe piaţă din perioada 2015-2016, apreciază Executivul comunitar. În perioada 2015-2017, prin intervenşii publice, Comisia Europeană a cumpărat, în total, 380.000 de tone de lapte praf degresat, pentru a stabiliza piaţa şi a sprijini veniturile fermierilor. La sfârşitul anului 2016, Executivul comunitar. a lansat un proces bazat pe licitaţii publice organizate o dată pe lună şi apoi de două ori pe lună, în scopul vânzării precaute a produselor înapoi pe piaţă.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Cea mai recentă licitaţie este o dovadă incontestabilă a succesului abordării prudente a Comisiei în ceea ce priveşte gestionarea stocurilor de lapte praf degresat, care au fost reintroduse cu succes pe piaţă în proporţie de 99%. Dintotdeauna, obiectivul meu a fost de a folosi intervenţia publică drept măsură de protejare a veniturilor fermierilor şi, în acest scop, ne-am opus, în ultimii trei ani, îndemnurilor de a reduce stocurile prin diverse metode, chiar şi prin simpla lor distrugere. Niciuna dintre aceste opţiuni nu ar fi dus la rezultatul pe care l-am obţinut acum. Din contră, dând dovadă de răbdare, am garantat protejarea nu doar a veniturilor fermierilor din sectorul european al lactatelor, ci şi a intereselor contribuabililor europeni. În cazul laptelui praf degresat, intervenţia publică s-a dovedit un instrument eficace, în special graţie faptului că a fost folosit în mod responsabil şi eficace, iar licitaţia de joi şi cele anterioare au demonstrat în mod clar angajamentul Comisiei Europene de a sprijini fermierii atunci când o impun circumstanţele. De asemenea, această reuşită ilustrează faptul că politica agricolă comună conţine un dispozitiv de siguranţă care funcţionează în cazul unor perturbări ale pieţei precum cele din anii 2014-2016”.

Citește și:Petre Daea: „Cormoranii în România fac baie în piscine”

un comentariu

  1. […] Vânzare prin licitaţie a stocurilor publice de lapte praf degresat s-a încheiat cu succes, ceea ce înseamnă că stocurile totale cumpărate şi gestionate de Comisia Europeană (CE) au fost vândute în proporţie de 99%, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Stocurile au fost reintroduse… Cititi mai multe aici: Stocurile publice de lapte praf au fost vândute în proporţie de 99% […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here