Studiu: Agricultura europeană „să producă mai bine cu mai puţin”

1

Prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea îngrăşămintelor chimice, reducerea culturilor intensive şi o creştere a pajiştilor şi a culturilor extensive, Europa ar reuşi să îşi hrănească în mod durabil cei 530 de milioane de locuitori în anul 2050, susţine un studiu publicat marţi, transmite AFP.

Acest studiu elaborat de Institutul pentru dezvoltare durabilă şi relaţii internaţionale (IDDRI), din subordinea Institutului pentru Studii Politice (IEP) din Paris, subliniază că pentru a hrăni mai multe persoane într-o manieră mai echilibrată, reducând în paralel emisiile de gaze cu efect de seră ale sectorului agricol cu 40% comparativ cu anul 2010, trebuie ca agricultura europeană „să producă mai bine cu mai puţin”.

Studiul preconizează o reducere de 10% până la 50% a randamentelor agricole actuale în funcţie de culturi. Modelul elaborat de IDDRI ţine cont de constrângerile climatice, mizele producţiei agricole şi agroalimentare şi prognozele de sănătate publică internaţională. În schimb, cei doi autori ai studiului, Xavier Poux şi Pierre-Marie Aubert, admit totuşi că nu au analizat încă viabilitatea economică a sistemului lor pentru agriculturi. Studiul admite că agricultura europeană şi-a îmbunătăţit eficienţa în termeni de emisii de gaze cu efect de seră (care au scăzut cu 20% între 1990 şi 2015) dar subliniază că sistemul actual, bazat pe utilizarea semnificativă a pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice, „nu este unul durabil” având în vedere degradarea alarmantă a biodiversităţii la care contribuie acest sistem.

Citește și: Noutăţi pentru fermierii cu PFA-uri radiate din oficiu care riscă să rămână fără banii europeni

un comentariu

  1. […] Prin adoptarea unei agriculturi agro-ecologice bazate pe eliminarea îngrăşămintelor chimice, reducerea culturilor intensive şi o creştere a pajiştilor şi a culturilor extensive, Europa ar reuşi să îşi hrănească în mod durabil cei 530 de milioane de locuitori în anul 2050, susţine un studiu publicat marţi, transmite… Cititi mai multe aici: Studiu: Agricultura europeană “să producă mai bine cu mai puţin” […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here