Subvențiile vor ajunge la fermieri abia în aprilie

0
Ministrul Agriculturii, Irimescu
- Reclamă -

Crescătorii de animale mai au de așteptat subvențiile, cel puțin câteva luni, a anunțat duminică ministrul Agriculturii Achim Irimescu, invocând diverse motive legate de activitatea APIA, implementarea softului pentru noul modul, dar și urmare a unor cerințe impuse de Curtea de Conturi. Anunțul nu-i surprinde însă pe crescătorii de animale care s-au obișnuit cu această situație încă de acum câțiva ani și care oricum nu-și făceau iluzii că vor primi ajutorul în februarie, cum au tot promis autoritățile.

„În urma analizei pe care am avut-o, APIA și cu furnizorul de soft pentru noul modul, pentru că este un nou modul, diferit de cel folosit pentru plățile în avans și plățile de agromediu, o primă evaluare, datorită cerințelor și Curții de Conturi care spune că trebuie folosit un evaluator extern și nu intru în amănunte, ni s-a indicat către sfârșitul lunii aprilie pentru începerea plăților. Eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru și am făcut tot ce este posibil ca să devansăm măcar cu o lună”, a afirmat Achim Irimescu, ministru al Agriculturii la o emisiune TV.

Restanțe din 2014

Printre fermieri, predicțiile ministrului sunt privite cu oarecare rezerve.

„Din experiența de până acum, eu sunt sceptic, cred că o să se tot lungească, mai ales că termenul de plată este 30 iunie„, a declarat Mircea Ciurea, un cunoscut fermier din Ardeal.

Acesta precizează că întârzierile încurcă foarte mult activitatea din zootehnie, deoarece fermierii nu dispun de lichidități și nici nu pot să-și facă planuri pe o perioadă mai mare de timp. Mai mult, nici măcar problemele din urmă nu au fost rezolvate/

- Reclamă -

„Sunt destui fermieri care din diverse motive nu au primit nici până acum plățile pentru 2014”, a precizat Ciurea.

Din 2015, fermierii primesc 250 de euro/vaca de lapte sprijin cuplat și 300 de euro/bovina de carne. Sprijinul cuplat se plătește doar între 10 și 250 de capete. La acesta se adaugă ajutorul național tranzitoriu, de care beneficiază și crescătorii care au mai puțin de 10 vaci.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.