Sumele alocate Ministerului Agriculturii sunt mai mici în 2021

0
- Reclamă -

Ajutor de stat pentru motorină, sprijin pentru producţia de usturoi şi pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa precum şi finanţarea programului pentru stimularea angajării tinerilor în acest sector sunt doar câteva dintre măsurile finanţate din bugetul naţional în acest an, anunţate joi de ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Acesta a menţionat şi alte programe noi care urmează să fie lansate, precum ajutorul de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate, respectiv fostul program „Tomata” sau ajutoare pentru plante aromatice şi albine.

„Sumele alocate Ministerului Agriculturii ca şi tuturor celorlalte ministere în buget anul acesta au fost mai reduse. Ca atare ne-am pliat şi noi pe acele sume şi am prioritizat programele. Ca şi anul trecut avem Hotărârea de Guvern privind ajutorul de stat pentru motorină trimestrul III şi IV, cu o valoare alocată de 340 de milioane de lei, hotărâre în curs de elaborare. Practic, acordăm sub formă de rambursare diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse de 1,5 lei pe litru de motorină. Programul de susţinere a producţiei de usturoi – ajutor de minimis 2021 – aici am dublat suma. Anul trecut am avut 7,5 milioane de lei şi acum avem 15 milioane de lei, plafonul maxim este de 3.000 de euro pe hectar. Sigur dacă valoarea alocată este depăşită cuantumul se reduce proporţional şi suma se va împărţi la suprafaţa eligibilă”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Vezi și Ministrul Agriculturii: 65 de milioane de euro pentru a cultiva în sere şi solarii ce vrea piaţa

Programul Naţional Apicol (PNA), care este un program multianual în desfăşurare 2020-2021, anul acesta a fost alocată în plus o sumă de 1,2 milioane de lei, ridicând astfel fondurile totale ale programului la 51,2 milioane lei.

„Au fost şi nişte modificări care au fost impuse, pe de o parte, pe timpul derulării acestui program au venit o serie de propuneri, corecţii, referitoare la modul în care s-a desfăşurat programul anul trecut, apoi a apărut Legea 79 care modifica Legea 383 – Legea apiculturii şi erau câteva lucruri în PNA care trebuiau corectate în conformitate cu legea. Au apărut stupinele de multiplicare, stupinele de elită, cele care introduc în piaţă material genetic valoros, iar acestea au şi foarte multe restricţii de circulaţie şi nişte condiţii impuse care generează costuri mult mai mari decât stupinele de producţie”, a explicat şeful MADR, menţionând şi alte modificări care au apărut în plus legate de activităţile care pot fi finanţate prin PNA, în general legate de ceea ce au cerut asociaţiile de apicultori.

Potrivit ministrului, anul acesta va continua şi programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangalita, cu o alocare de 700.000 de lei, „uşor crescută faţă de cele 550.000 de lei care s-au cheltuit anul trecut”.

- Reclamă -

De asemenea, în 2021 va continua finanţarea programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară. „A fost un program accesat şi anul trecut. Am pus o sumă puţin mai mare decât cea care a fost solicitată, unde acordăm 1.000 de lei/persoană pe un singur an celor care sunt angajaţi şi au studii superioare de specialitate, 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate şi 500 de lei persoanelor angajate fără studii. Apoi avem pentru neutralizarea subproduselor de origine animală, ecarisarea teritorului, pentru că deşi această activitate este desfăşurată de către Consiliile Judeţene, finanţarea se face prin Ministerul Agriculturii. Ceea ce este în plus: plafonul maxim l-am crescut la 1.500 de lei/tona de animale moarte din gospodăria populaţiei faţă de anul anterior care era de 900 de lei/tonă. Alocarea totală este de 10 milioane de lei”, a adăugat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a susţinut că anul acesta se vor derula şi alte programe, care încă nu sunt lansate, precum ajutorul de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate, la care se lucrează în prezent cu mediul asociativ, fiind vorba de fostul program „Tomata”.

„Un program mai nou, ajutor de minimis pentru plante aromatice, este în lucru, ajutorul de minimis pentru albine, ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor în scopul îmbunătăţirii calităţii genetice. Acele registre genealogice, mai avem nişte lămuriri, pentru că am făcut o evaluare a tuturor registrelor genealogice şi în funcţie de rezultatele evaluării vom vedea când şi cum vom continua finanţarea acestor registre”, a mai spus oficialul MADR.

Oros a subliniat că toate măsurile derulate anul trecut se vor derula şi anul acesta, menţionând însă că sumele alocate „în unele cazuri sunt semnificativ mai mici, mai ales în cazul ANT, dar în alte cazuri sunt mai mari”.

„Repet, ne-am încadrat în banii pe care i-am avut la dispoziţie. Nu ştim ce va fi la rectificarea de buget. Şi la începutul anului trecut am avut o sumă mult mai mică decât suma pe care am reuşit să o cheltuim la finele anului, dar din fericire pentru noi, la ambele rectificări de buget, ministerul nostru a primit bani. Speranţa mea este că şi anul acesta lucrurile se vor întâmpla la fel, dar până nu avem banii în cont nu pot să mă pronunţ pe alte forme de sprijin”, a adăugat ministrul Agriculturii.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.