Sute de hectare de teren, afectate de acest fenomen. „Nu ne aşteptam să mai păţim (…) încă o dată aşa ceva”

0
- Reclamă -

Primarul unei comune vrâncene descrie pe scurt dezastrul care s-a abătut asupra comunei Biliești, duminică, 20 iunie 2021, zi în care mai bine de 70 de gospodării au fost inundate, iar 550 de hectare de culturi au fost distruse în totalitate de apele revărsate ale râului Putna.

„Nu ne aşteptam să mai păţim, după 16 ani, încă o dată aşa ceva. Avem în jur de 70 de gospodării în care a intrat apa, din care în 35 a intrat şi în case. Avem şi 550 de hectare de teren agricol afectate total. S-au autoevacuat în jur de 40 de persoane, 17 le-am evacuat împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Am mai evacuat şi noi dimineaţă în jur de cinci persoane. Plus animalele pe care iniţial le-au evacuat oamenii singuri, dar după ce a venit apa mare nu s-a mai putut decât cu utilajele noastre”, a declarat Vasile Chirilă, citat de Agerpres.

Edilul a recunoscut că a făcut treaba ANIF cu spargerea unui dig, operațiune care trebuia întreprinsă acum 16 ani.

„Am aflat din mesajele primite de la meteo că va ploua în continuare. Nu e vorba că plouă la noi. La noi n-ar fi o problemă, doar că plouă la munte. Şi apa asta nu e de la noi, e de la munte. Şi ea se strânge ca într-un lighean şi vine spre noi. Dacă aseară nu reuşeam să sparg digul, canalul de irigaţii al ANIF-ului, lucru care trebuia făcut de 16 ani (…), dacă nu făceam acea breşă, apa aici era de un metru până la jumătatea localităţii”, a continuat Chirilă.

Avertizare hidrologică pentru următoarele zile

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, 21 iunie 2021, o avertizare hidrologică valabilă până marţi seara în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someş, Mureş, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 21 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 24:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare.

Avertizarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Covasna, Bacău, Vrancea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.