Tiberiu Ștef, consultant: Generația de acum nici nu vrea să audă de cooperative, probabil că nu vor să scoată la vedere ce fac

0
- Reclamă -

Chiar dacă România se numără printre primele state din Europa unde au apărut forme asociative (încă de pe vremea lui Cuza), în prezent, interesul pentru acestea este destul de mic, mai ales din partea tinerilor.

Nici măcar în zonele în care ele au fost prezente, inclusiv pe vremea comuniștilor, nu se poate spune că există o schimbare de atitudine, după cum susține Tiberiu Ștef, director executiv Agrom-RO, asociație al cărei scop este dezvoltarea satului  românesc.

“Generația de acum nici nu vrea să audă de cooperative, probabil, cred că nu le place să scoată la vedere ce fac, așa cred eu, că noi am fost învățați la negru pe vremea comuniștilor”, a declarat Ștef la Agraria.

VEZI: Vin banii pentru motorina din 2016

El spune că nici măcar facilitățile oferite de Legea Cooperației 164/2016 nu sunt de natură să inpulsioneze ceva, în ciuda facilităților de care beneficiază membrii cooperativei.

Cooperativa plătește cinci ani cu 20% mai puțin, oamenii care vând prin cooperativă minim 50% din producție sunt exceptați de taxe și impozite, iar dacă vinzi 100% nu le plătești deloc. Dar aceasta inseamnă să le scoți la vedere. Agricultorul meu nu vrea să se știe cât grâu a produs, el nu vrea nimic, ci doar subvenție. Subvențiile vin din banii contribuabilului, inclusiv din ai mei. Eu de ce să platesc taxe și impozite? Si tu agricultor, crescător sau cultivator nu vrei să plătești nimic? Nu se poate, cine crede că situația va mai continua așa, poate visa cu ochii deschiși cât dorește”, a declarat Ștef, care susține că formele asociative vor avea cele mai mari șanse de finanțare în viitor.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.