Tomatillos, fructele din salsa

0

Tomatillos (Physalis philadelphica) este o plantă din familia Solanaceelor originară din America Centrală și sudul SUA.

Se cultivă pentru fructele sale rotunde și verzi, cu gust plăcut, ce aduce cu cel al lămȃilor. Acestea se consumă atȃt gătite cȃt și crude sau uscate.

Planta crește 90-100 cm ȋnălţime, are frunze de 6-8 cm, ovate și flori de 4,5-6 mm, galbene.

Era cultivată de mayași și azteci cu mult ȋnainte de venirea europenilor.

Vezi si: Romanesco, fructul care exemplifica fractalii

Tomatillos-cultivare

Ca și roșiile, tomatillo, au nevoie de mult soare, minim 8 ore pe zi. Preferă un sol umed, bine drenat, cu pH 6-7.

Pentru ca planta să aibă timp să se dezvolte, seminţele trebuie puse la ȋncolţit devreme, ȋn martie. Vor germina după o săptămȃnă, iar plantarea afară se va face după ce trece pericolul apariţiei ȋngheţului, la sfȃrșitul lui aprilie.

Se recomandă ca folosirea ȋngrășămintelor să se facă numai după testarea solului deoarece tomatillos nu suportă o concentraţie crescută de azot.

De asemenea, nu se vor cultiva tomatillos dacă ȋn anul precedent, pe terenul respectiv, au fost cultivate alte solanacee.

Cum fructele sunt grele, se folosesc araci pentru susţinere.

Recoltarea poate ȋncepe după 60-75 zile de la transplantarea ȋn grădină. Producţia este de 900 g-1300 g de fructe pe plantă.

Tomatillos se pot crește bine și ȋn ghivece.

Pe piaţă există mai multe varietăţi disponibile:

Purple Coban, cu fructe mov ce se coc ȋn 70 zile

Toma verde, cu fructe mari ce se maturizează ȋn 60 de zile

Tomayo, cu fructe mari, dulcege care se folosesc ȋn salsa

Amarylla cu fructe galbene ce se maturizează ȋn 60 de zile

Rio Grande cu fructe mari, de dimensiunea unor mere

Preţul unui plic cu 25 seminţe este de 5 lei pe www.seminte-exotice.ro

Tomatillos reprezintă un ingredient de bază ȋn numeroase feluri de mȃncare mexicane cum ar fi salsa verde, gazpacho, chili, tacos, enchiladas, etc.

Reţetă salsa verde

Durată preparare: 15 min; 4-6 porţii

Ingrediente: 12-15 tomatillos, 3 ardei iuţi verzi (ex. poblano, ancho, Anaheim), 1 jalapeno căruia i se scot seminţele, 1 ceapă de mărime medie,  5 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de ulei măsline, 1 linguriţă de suc de lămȃie, coriandru proaspăt

Mod de preparare:

Ardeii se coc timp de 10 min, iar apoi se taie mărunt. Jalapeno (căruia i s-au scos seminţele), tomatillos și ceapa se toacă mărunt și se amestecă apoi cu ardeii copţi, uleiul de măsline, usturoiul, sarea, sucul de lămȃie și coriandrul.

Salsa se poate consuma imediat sau după ce se lasă ȋn frigider timp de 1 oră.

Sursa foto: www.thespruce.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here