11.800 de tone de îngrășăminte care conțin azotat, descoperite de poliție

0

11.800 de tone de îngrășăminte care conțin azotat de amoniu au fost descoperite de polițiști în perioada 27 iulie – 8 septembrie. Acțiunea națională a fost coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Polițiștii au constatat 121 de infracțiuni, cele mai multe pentru încălcări ale legislației privind protecţia mediului.

Substanțele depozitate în condiții necorespunzătoare au fost mutate în alte spații sau au fost confiscate.

„De asemenea, față de peste 107 kg de produse de protecție a plantelor ce conțin substanța ‘fosfură de aluminiu’ şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecție a plantelor au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative. Tot în cadrul acestei acțiuni, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri și 6.684 de kg de deșeuri periculoase. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținută din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Explozia din portul Beirut (Liban), cea care a devastat un întreg oraș, a fost cauzată de o cantitate mult mai mare de îngrășăminte care au la bază astfel de substanțe.

Vezi pe Infromateca.ro

Este utilizat mai ales în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole. Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here