Ungaria și Polonia, principalii furnizori de carne de pasăre

0
- Reclamă -

Industria avicolă trece prin momente dificile din cauza importurilor de ouă din Polonia, care au adus practic la faliment pe producătorii interni. Din păcate, nici la carnea de pasăre, situația nu este mai bună, în condițiile în care importurile sunt în creștere, spre deosebire de exporturi în cădere liberă. Cei mai mari furnizori de carne sunt țări precum Ungaria, Polonia sau Bulgaria, care și-au găsit o piață bună de vânzare în România.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, importurile de carne de pasăre, în primul semestru, au atins 61.695 tone, în valoare de 74 milioane de euro, comparativ cu 57.347 de tone, în valoare de 66,8 milioane de euro, în perioada corespunzătoare din 2015. Creșterea în volum este de circa 7%, în condițiile în care prețul mediu pentru kilogramul de carne de pasăre a fost de 1,19 de euro. Principalele țări furnizoare au fost Ungaria, Polonia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria, Italia, Spania și Ucraina. În linii mari, în clasamentul țările furnizoare de carne de pasăre, pozițiile sunt cam aceleași raportat la primul semestru din 2015, cu observația că Germania a făcut rocada cu Olanda, trecând de pe a patra poziție pe locul trei.

Exporturi în scădere

Exporturile de carne de pasăre sunt în scădere, spre deosebire de importuri. În primele șase luni, România a exportat 29.148 de tone de carne, în valoare de 59,2 milioane de euro, față de 34.626  de tone, în 2015, volum ce corespunde unei valori de 69,6 milioane de euro. Scăderea este de circa 18%, îngrijorător pentru industria avicolă locală. Principalele destinații au fost Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Grecia, Ungaria, Olanda, Germania, Hong Kong, China, Malta, Macedonia, Kosova, prețul mediu pe kilogramul de carne de pasăre fiind de 2 euro.

Ouă ieftine din Polonia

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a atras recent atenția cu privire la situația dificilă în care se află crescătorii de păsări, ajunși în prag de faliment din cauza importurilor de ouă la prețuri foarte mici din Polonia.

Citește și: Scad suprafețele cu grâu, din cauza prețului mic

 

„Deşi preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar preţul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, totuşi preţul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piaţa României este de 80% din preţul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei în Polonia”, se arată într-un comunicat al UCPR.

- Reclamă -

Sursă foto: www.caribbean360.com/

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.