Scumpia, arbustul înconjurat de un „fum” rozaliu

0
- Reclamă -

Scumpia (Cotinus coggygria) este un arbust răspândit din sudul Europei până în centrul Asiei, Himalaya și nordul Chinei. Crește spontan în margini de pădure și este folosit pentru decorarea parcurilor și grădinilor.

Frunzele sale sunt ovoidale, cu dimensiuni între 3-8 cm. Toamna au culori variate, de la stacojiu, la culoarea piersicii și galben. Florile apar în perioada mai-iunie, au petale gălbui și formează inflorescențe cu pedunculi de culoarea purpurie care dau aspectul de “fum roz”. Fructele sunt drupe negre. Scumpia fructifică în al treilea an de viață. Atinge înălțimea maximă, de 5-8 m, la vârsta de 20 de ani și trăiește în jur de 70 de ani.

Plantare

Preferă zonele însorite, cu soluri umede, dar bine drenate. Crește bine și pe soluri sărace, nisipoase sau calcaroase. Rezistă la geruri. Primăvara se recomandă tăierea crengilor uscate și fertilizarea solului cu mulci, compost sau gunoi de grajd. Se înmulțește prin semințe, marcotaj (prin mușuroire) sau butași.

Citește și: Castanul de Tismana: bun pentru mobilier, sănătate și… gătit

 

Există mai multe varietăți, dintre cele mai apreciate fiind:

Royal Purple, cu frunze purpurii și inflorescențe roșii

- Reclamă -

scumpia-royal-purple

Nordine, ce are frunze purpuriu închis care toamna devin galbene-portocalii

nordine-scumpia

Velvet Cloak, cu frunze purpurii ce devin roșii-portocalii

velvet-scumpie

Daydream, cu frunze verzi

scumpie-day-dream

Grace cu frunze purpurii ce devin verzi-albastre

scumpie-grace

Prețul unui exemplar cu înălțimea de 2,5-3m variază între 150-200 lei (ww.gradina-noastra.ro), iar a unui puiet de 40 cm este în jur de 20 lei (okazii.ro).

Utilizare

Scumpia este folosită în medicina tradițională din numeroase țări. Pentru toate părțile plantei au fost demonstrate activități antioxidative, antibacteriane, antifungice, antivirale, hepatoprotectoare și anti-inflamatorii. Ca urmare, este utilizată în cosmetică și medicină. Din frunze și crenguțe se extrage un ulei folosit la producerea parfumurilor, iar rădăcinile se folosesc pentru colorarea pielii și a textilelor în galben.

Proprietățile antioxidante ale uleiurilor sunt de mare interes şi în industria alimentară putând proteja diverse produse de efectul toxic al oxidanților.

Surse foto: www.pintrest.com, www.wikipedia.org, www.plants.landsburgnursery.com, www.missouribotanicalgarden.org, www.thehighline.org

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.