Uniunea Europeană oferă 600 de milioane de euro pentru a ajuta mai multe țări să depăşească criza alimentară

1
- Reclamă -

Uniunea Europeană (UE) a anunţat marţi că doreşte să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta ţările din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific să depăşească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina.

 

Presaţi de ţările africane, cei 27 de membri ai UE au promis luni că vor aloca un miliard de euro, fără a oferi detalii, pentru lupta împotriva riscurilor foametei în Africa, legate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de care continentul african este foarte dependent.

Comisia Europeană propune în acest cadru să scoată 600 de milioane de euro din rezervele Fondului European de Dezvoltare pentru toate ţările din ACP (Africa-Caraibe-Pacific), proiect ce mai trebuie validat de statele membre ale UE.

Pachetul va fi format din 150 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat în numerar „de fiecare dată când va fi necesar”, prin mecanismele de protecţie socială existente.

La aceasta se adaugă 350 de milioane de euro pentru a susţine pe termen mediu şi lung producţia agricolă în ţările beneficiare şi a le ajuta să-şi întărească sistemele de aprovizionare alimentară.

- Reclamă -

Nu în ultimul rând, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru susţinerea macroeconomică, prin injectare în „Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei şi creştere” al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Aceste 600 de milioane de euro se adaugă ajutorului umanitar deja mobilizat de UE pentru a susţine proiecte de agricultură durabilă, de acces la alimente şi la apă potabilă şi de întărire a unor mecanisme anti-sărăcie, dintre care „mai mult de două miliarde de euro în Africa Subsahariană”, potrivit Comisiei Europene.

Europenii se străduiesc să contracareze dezinformarea orchestrată, potrivit lor, de Moscova, care impută sancţiunilor occidentale responsabilitatea pentru creşterea explozivă a preţurilor la cereale şi blocarea recoltelor ucrainene.

Bruxellesul va trimite o scrisoare tuturor miniştrilor africani ai afacerilor externe, „pentru a le explica sancţiunile europene şi aria loc de acţiune”, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, amintind că sancţiunile UE „nu vizează nici exporturile de cereale, nici îngrăşămintele”.

Portul Constanța, poarta de export pentru produsele agricole ucrainene

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Uniunea Europeană (UE) a anunţat marţi că doreşte să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta ţările din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific să depăşească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina.   Presaţi de ţările africane, cei 27 de membri ai… Cititi mai multe aici: Uniunea Europeană oferă 600 de milioane de euro pentru a ajuta mai multe țări să depăşească … […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.