Uniunea Europeană (UE) poluează la nivel global cam 9% cu emisii de carbon, iar România are 0,02% dintre acestea

0

Calculele arată că Uniunea Europeană (UE) poluează la nivel global cam 9% cu emisii de carbon, iar România are 0,02% dintre acestea şi atunci de ce să fim parte a unui Green Deal, noi nefiind nici poluator, nici o problemă evidentă pe date, a avertizat într-o dezbatere de specialitate, Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

„Aceşti bani (fondurile europene, n.r.) se acordă pe priorităţi. Mie, asta cu Green Deal, astăzi, mi se pare un pic ciudată. Vă spun şi de ce. Există calcule care arată că Uniunea Europeană poluează la nivel global cam cu 9% din emisiile de carbon. România are cam 0,02% din aceste emisii de carbon. Nu prea suntem noi nici poluatori şi nici prea interesaţi de aşa ceva, până la urmă. De ce să fim parte a unui Green Deal, noi nefiind nici poluator şi nicio problemă evidentă pe date. Haideţi să vedem întâi datele, să vedem ce-i cu Green Deal-ul acesta, dacă într-adevăr e o treabă reală şi cât de reală este ea. Aşa, cădem speriaţi la tot felul de mişcări ecologiste, s-ar putea să avem o problemă. Ca să nu mai spun de faptul că, în continuare, în Uniunea Europeană, nu s-a lămurit această dilemă: cine poluează – producătorul sau consumatorul? Faptul că eu cer motoare pe diesel, şi nu cer motoare pe baterii electrice, asta ţine şi de consumator. Încă nu-mi e clar dacă, de exemplu, maşinile electrice nu lasă o amprentă de carbon ma mare decât maşinile diesel. La nivel ştiinţific, lucrurile nu sunt tranşate. Dar, noi ne apucăm de Green Deal…”, a afirmat Păun.

Scapă de virusuri și de COVID cu un purificator de pe magazinul Casoteca

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, prin care se propune transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acesta este mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Documentul acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

Conform propunerii de document, se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018.Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmăreşte să mobilizeze investiţii de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice.

 

Citește și: Alternative la pesticidele chimice

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here