Gât golaş de Transilvania, o rasa ce trebuie conservată

0

Cunoscută ca singura rasă românească de găini de curte, Gât golaş de Transilvania a apărut ȋn urma unor mutaţii genetice spontane. Caracteristica acesteia este lipsa penelor de pe gât, piept şi guşă. De asemenea, păsările au capul mic, pielea albă, creasta dinţată şi ochii roşii-portocalii. Culorile penajului sunt negru, alb şi barat.

Deşi a trecut printr-o perioadă ȋn care popularitatea sa a scăzut, rasa revine ȋn atenţia crescătorilor români având toate ȋnsuşirile necesare pentru a câştiga un rol important ȋntre rasele preferate ȋn fermele ecologice.

Gât golaş de Transilvania-caracteristici

Gât golaş de Transilvania este crescută pentru carne şi ouă, o găină ajungând la 2,5 kg, iar un cocoş la 3kg. Randamentul la tăiere este foarte bun, iar cantitatea de grăsime este redusă. Femelele ȋncep să ouă la vârsta de 8 luni şi depun ȋntre 130 şi 170 ouă pe an. Acestea sunt albe şi au o greutate de 55-60g. Puii au un ritm de creştere rapid şi viabilitate crescută.

Preţul unei găini este de 70-80 lei, iar ouăle se vând cu 4 lei bucata.

Sunt păsări rezistente la boli şi docile, cocoşii nefiind agresivi. Ȋşi petrec cea mai mare parte a timpului căutând hrană.

Toate acestea fac ca rasa să poată constitui o sursă de venit sigură, fără o investiţie prea mare, fiind potrivită pentru creşterea ȋn gospodării mici, de tip familial.

Gât golaş de Transilvania şi-a ȋnceput povestea ȋn secolul XIX şi a fost răspândită de atunci ȋn numeroase ţări precum Franţa, Germania, Anglia, SUA şi chiar Africa de Sud, având o toleranţă ridicată la temperaturi de peste 30 grade Celsius.

Conform crescătorilor, Gât golaş de Transilvania are nevoie de un pic mai multă atenţie din partea specialiştilor care trebuie să se implice ȋn conservarea acestei rase româneşti.

Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite a atras atenţia ȋn nenumărate rânduri asupra importanţei conservării raselor de găini la nivel mondial, precizând că multe sunt pe punctul de a dispărea, pe piaţă fiind prezente doar rasele crescute ȋn regim industrial.  Lipsa diversităţii genetice a acestora din urmă prevede un viitor sumbru industriei de carne de pasăre şi asta ȋn condiţiile unei cereri ȋn continua creştere.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/gainile-araucana-gainile-care-fac-oua-albastre/

Sursa foto: https://fr.wiktionary.org/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here