Găinile Araucana, găinile care fac ouă albastre

3

Găinile Araucana sau Mapuche sunt originare din Chile, fiind crescute de sute de ani de comunitatea Mapuche, din regiunea Araucana, care le folosea atât pentru consum cât şi ȋn ceremonii religioase. Ouăle lor albastre le-au făcut celebre ȋn intreaga lume. Culoarea acestora este dată de prezenţa unui retrovirus ȋn genomul păsărilor.

Rasa a intrat ȋn atenţia crescătorilor europeni la ȋnceputul secolului XIX. Iniţial, s-a crezut că este o specie nouă, dar mai târziu a fost demonstrat că este vorba doar de o altă rasă de găini. Numele acesteia a fost propus de Salvador Castello, crescător de păsări spaniol, ȋn 1914, ȋn cadrul primului Congres mondial al crescătorilor de găini.

Faptul că populaţia Mapuche nu a fost niciodată cu adevărat ocupată de europeni a permis păstrarea purităţii genetice a rasei, găinile Mapuche nefiind ȋncrucişate cu găini din alte rase.

Găinile rasa Araucana –caracteristici

Găinile Araucana nu au coadă, au o postură verticală şi au pe cap, ȋn ambele părţi, o protuberanţă pe care cresc smocuri de pene ce le dau aspectul caracteristic acestei rase.

Femelele au greutate cuprinsă ȋntre 2-2,7 kg, iar cocoşii ȋntre 2,7-3,1 kg.

Vârsta la care ȋncep să ouă este de 5-6 luni. Producţia ajunge la 160 bucăţi pe an. Conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea California publicat ȋn Journal of American Diet Association, acestea au un raport ȋntre gălbenuş şi albuş şi un conţinut de colesterol mai mari decât ale altor rase.

Carnea lor este albă şi gustoasă.

Trăiesc ȋn jur de 6-8 ani. Sunt păsări docile care se pot ţine ȋn acelaşi ţarc cu alte rase. Sunt rezistente la boli.

Cei care doresc să le crească, trebuie să ştie că au nevoie de iarba la discreţie.

Găinile Araucana sunt crescute atât pentru producţia de ouă cât şi pentru producţia de carne.

Preţul unui ou variază ȋntre 2,5-5 lei, iar cel al unui pui ȋntre 15-25 lei.

Surse foto: https://araucanaregistry.com/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here