Studiu: Agricultura românească va creşte cu jumătate de miliarde de euro în 2019

1
agricultor
- Reclamă -

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în sectorul agriculturii va creşte cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei româneşti, conform estimărilor specialiştilor KeysFin.

Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, în cazul în care condiţiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, dacă în 2018 producţia agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu şi porumb, anul acesta statisticile arată o scădere faţă de anul precedent, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci şi la nivel european, ca urmare a condiţiilor climatice extreme.

„România ocupă un loc de frunte în ierarhia clasamentului european la producţia agricolă, iar cifra de afaceri şi profitul companiilor locale reprezintă un barometru la fel de bun pentru reuşitele agriculturii româneşti. Chiar dacă nu toate companiile din domeniu folosesc drone şi alte tehnologii moderne pentru a supraveghea şi proteja culturile agricole, investiţiile şi programele derulate în acest sector, atât de autorităţi, cât şi de entităţi private, au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii româneşti, aşa că echipa noastră de experţi prevede o creştere a acestui sector şi în 2019, cu aproximativ 5% faţă de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 miliarde lei, înregistrând o creştere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014, conform celor mai recente date analizate de specialiştii KeysFin.

În topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) în 2018. Clasamentul este completat de SMITHFIELD ROMÂNIA SRL (868 milioane lei), urmat de PROMAT COMIMPEX SRL (715 milioane lei), AGRO-CHIRNOGI SA (698 milioane lei) şi TRANSAVIA SA (597 milioane lei).

Cei mai importanţi 10 jucători din agricultură au realizat afaceri însumate în valoare de 6,8 miliarde lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018.

- Reclamă -

ROMÂNIA CONTINUĂ SĂ BATĂ RECORDURI ÎN AGRICULTURĂ

Producţia vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro, clasându-se astfel pe locul al 6-lea în UE, în 2018, cu aproape 6% din total.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase , anul trecut România ocupa primul loc la porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone.

Mai mult, România a raportat anul trecut cea mai mare producţie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmată în clasament de ţări precum Bulgaria, Ungaria, Franţa şi Spania.   De asemenea, România a înregistrat 7,3% din totalul producţiei de grâu la nivelul UE, adică 10,1 milioane de tone, clasându-se astfel pe locul al 4-lea, după Franţa, Germania şi Marea Britanie.

În cazul producţiei de soia boabe, România ocupă poziţia a doua atât din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cât şi din cel al producţiei, realizând peste 16% din totalul UE.

PESTE 50% DIN COMPANIILE DIN DOMENIU ÎNREGISTREAZĂ PROFIT

În ciuda provocărilor care ţin de condiţiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanţare, din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018.

Deşi profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decât în 2014, acesta a scăzut în comparaţie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.   În plus, agricultura devine un sector din ce în ce mai stabil, lucru demonstrat prin scăderea numărului insolvenţelor cu 18% faţă de 2017 şi cu 46% faţă de 2014. Totuşi, în contextul tendinţei de încetinire a economiei globale, specialiştii KeysFin preconizează pentru 2019 o stabilizare a numărului insolvenţelor a companiilor cu profil agricol din România la puţin peste 300.

 

SURSA: Adevarul.ro

Citește și Daea susține că rămânem pe locul 1 în Europa la producțiile de porumb și floarea soarelui

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.