duminică, 24 noiembrie 2024

Cele mai citite

Urzica, planta care oferă sănătate, protecţie şi curaj

Mai avem doar câteva zile până în martie, luna ghioceilor, mărţişoarelor şi a urzicilor, plante minunate, consumate încă din antichitate.

Macerat de urzici, mâncare de urzici, ceai de urzici, sunt numai câteva dintre numeroasele moduri în care se utilizează acestă plantă cu aspect modest, dar beneficii uriaşe pentru om. Urtica dioica cum i se  mai spune este o plantă medicinală care creşte spontan în Europa, Asia, nordul Africii şi vestul Americii de Nord.

În trecut, în Europa, era considerată plantă protectoare împotriva pericolelor, iar fiartă în amestec cu coada şoricelului, producea o băutură care insufla curaj în lupte şi încercări grele.  Preferă zonele cu sol umed, întâlnindu-se des în zona de pădure şi lăstăriş, dezvoltându-se bine la umbră.

Vezi:  Busuiocul – planta fermecată din grădina bunicii

- Publicitate -

Planta ajunge la înălţimi de 1m, are frunze zimţate, acoperite cu perişori microscopici care la atingere, injectează în piele substanţe iritante (ex. acetilcolina, histamină).

Urzica-beneficii

Frunzele de urzică conţin vitamina A, vitamina C, fier, potasiu, mangan şi calciu, fiind recomandate în curele de vitalizare din primăvară.

Vezi pe eMag ce produse au reduceri demne de fructificat!

 

Urzica este folosită în mod tradiţional la tratarea unor afecţiuni precum anemie, reumatism şi răceli, în  preparate cosmetice (mai ales pentru păr), la obţinerea unor fibre rezistente din care se împletesc funii, la obţinerea unui colorant galben (din rădăcină) şi ca insecticid şi fertilizator pentru plante (macerat de urzică).

Urzica este o specie importantă în ecosistem, în Anglia fiind identificate 40 de specii de insecte care depind de aceasta plantă.

- Publicitate -

Maceratul de urzică

Maceratul de urzică se prepară prin acoperirea a 1kg de urzici cu 10 l de apă şi lăsarea acestui amestec la macerat timp de câteva zile. Se recomandă acoperirea sau aşezarea vasului într-o zonă bine aerisită deoarece mirosul este neplăcut. După cca o săptămână se strecoară. Soluţia se foloseşte diluata cu apă 1/10.  Se stropesc plantele sau se udă rădăcina.

Şi dacă doriţi să introduceţi în dietă această plantă minunată, iată o reţetă clasică de mâncare de urzici.

 Mâncare de urzici

Ingrediente: 1kg urzici, 4-5 linguri de ulei măsline, 2 căţei de usturoi, sare.

După ce se curăţă şi se spală urzicile, se pun la fiert în apă clocotită.

După ce au fiert, se iau de pe foc, se toacă şi se amestecă într-o cratiţă cu un polonic din apa în care au fiert, cu uleiul de măsline şi căţeii de usturoi tăiaţi mărunt. Se serveşte cu hrean ras.

Poftă bună!

Atentie! Zeama de urzici este extrem de sănătoasă aşa că ar fi indicat sa nu o aruncaţi ci să o beţi.

Autor: Dana Canari – Biolog

 

- Publicitate -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles