Busuiocul – planta fermecată din grădina bunicii

Frunzele aromate pot adauga savoare și unei lemonade cu miere sau unui smoothie delicios cu căpșuni

3
- Reclamă -

Din casa bunicilor, pȃnă în aranjamentele florale moderne și săpunuri handmade, busuiocul a fost și este una dintre plantele cele mai prezente în viața romȃnilor.

Folosit de mii de ani, se pare că busuiocul (Ocimum basilicum) își are originea în India unde era cultivat încă de acum 5000 de ani. Este o plantă anuală care ajunge la înălțime de 10-50 cm. Florile sunt hermafrodite, tubulare, de culoare alb-roz și apar în vara, din iunie pȃnă în septembrie. Frunzele sunt opuse, ovate, iar rădăcina este bine ramificată.

Este o plantă care iubește lumina, preferȃnd locurile expuse soarelui și temperaturi între 18-28 grade Celsius. Se dezvoltă bine pe soluri reavene, drenate, nisipoase, lutoase și lutoase-nisipoase. Ea se înmulțește prin semințe. Acestea se plantează la sfȃrșitul primăverii, la adȃncime de 1 cm, lăsȃnd 30 cm între plante și 60-90 cm între rȃnduri.

Se recomandă plantarea pe terenuri pe care au fost cereale, leguminoase pentru boabe sau plante prășitoare. Busuiocul a fost prezent dintotdeauna în grădinile romȃnilor, iar în ultimul timp devine din ce în ce mai apreciat de micii fermieri fiind căutat la export.

Vezi pe eMag ce produse au reduceri demne de fructificat!

 

Pentru a obține o cantitate cȃt mai mare de ulei volatil, recoltarea trebuie relizată în momentul înfloririi în masă a inflorescențelor centrale și începerii înfloririi celor secundare. Uleiul volatil se pastrează mai bine dacă uscarea plantelor este mai rapidă. Studiile arată ca o uscare lentă duce la reducerea cantității acestuia.

- Reclamă -

Prețul semințelor variază între 8-16 lei/plic (2,5 g) în funcție de soi. Se pot cumpara de aici. Prețul unui kg de busuioc este de 60 lei (frunze) și 40 lei (crenguțe).

Pe piață există numeroase soiuri de busuioc: Lemon, Thai, Genovese, Crimson King, Violetto, etc.pesto busuiocul

Busuiocul este una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante aromate, aflȃndu-se la loc de cinste în bucătăria asiatică și mediteraneană. Frunzele conțin potasiu, calciu, magneziu, vitamina A și vitamina C. Busuiocul poate fi folosit într-o mulțime de feluri, de la salate și sosuri pentru paste, la cocktailuri și dulciuri.

strawberry-busuioculZmeura, de la cultura profitabilă, la beneficii pentru organism

Poate cel mai cunoscut este sosul pesto care se obține prin amestecare în blender, a frunzelor de busuioc cu ulei de măsline, usturoi, semințe de pin și parmezan.

Frunzele aromate pot adauga savoare și unei lemonade cu miere sau unui smoothie delicios cu căpșuni, banane, semințe de chia, frunze de spanac și lapte de migdale.

Autor: Dana Canari, biolog

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.