Utilajele cu acumulatori tot mai folosite în grădină

3

Motouneltele cu acumulator își fac din ce în ce mai mult loc în grădinile rezidențiale, datorită celor două caracteristici indiscutabile: fiabilitatea și silențiozitatea. În plus, toată lumea s-a convins că acestea fac față muncilor la fel de eficient ca motoutilajele clasice, electrice sau cu combustibil, trecând din plin și testele anduranței.

Unul dintre producătorii cu notorietate la nivel mondial în domeniul inovațiilor tehnologiilor cu acumulator este compania STIHL, recunoscută ca fiind inventatoarea motoferăstrăului în urmă cu aproape 100 de ani.

Precum în cazul automobilelor electrice, autonomia utilajelor cu acumulatori depinde foarte mult de modul în care acestea sunt puse la muncă. Dar aici intervine și tehnologia folosită în proiectare, care pentru uneltele STIHL are la bază ani buni de cercetări și teste de laborator, fie că vorbim despre motoferăstraie, motocoase, foarfeci de grădină, mașini de tuns iarbă sau suflante electrice.

Utilajele enumerate mai sus reprezintă un ansamblu tehnic conceput de inginerii germani de la STIHL pentru grădinile utilizatorilor casnici. În același timp, gamele de utilaje cu acumulator sunt proiectate și pentru specialiștii în peisagistică, care au lucrări de amenajare în zone cu reguli speciale de păstrare a liniștii.

Conceptul tehnic are în vedere folosirea unui singur tip de acumulator pentru toate utilajele de îngrijire a curților. Fie că vorbim de tăierea lemnelor în sezonul de iarnă, de îngrijirea ierbii, a gardurilor vii și curățarea curții de frunze în restul anotimpurilor, toate echipamentele au o sigură sursă de putere, adaptată motoarelor și lucrărilor care trebuie realizate.

Vezi și Busuiocul – planta fermecată din grădina bunicii

O caracteristică importantă a unui utilaj electric de la STIHL este dată de puterea acumulatorului, care rămâne constantă în faza de descărcare pe toată perioada funcționării.

Un alt element important al fiabilității unui echipament cu acumulator îl reprezintă încărcătorul. Unul dintre aceste dispozitive rapide poate avea nevoie de numai 25 de minute pentru încărcarea acumulatorului la 80 % din capacitate.

MODELELE DE UNELTE CU ACUMULATOR MOTOFERĂSTRĂUL

Pe timp de iarnă motoferăstrăul STIHL MSA este ideal pentru tăierea lemnului de foc sau pentru tăieri în spații închise, iar pentru restul anului pentru lucrări de horticultură, dar și în construcții.

Mobil și ușor, cu doar 3,2 kg și cu o șină de ghidaj de 30 cm, motoferăstrăul MSA poate fi folosit și la diverse construcții de lemn în jurul casei, fiind de mare ajutor și datorită autonomiei de mișcare. Acumulatorul Lithium-Ion asigură o putere constantă a motorului și o rezistență similară cu a unuia pe benzină. În plus, permite utilajului să funcționeze constant, cu aceeași putere, până la o „golire” a acumulatorului de 80%. Cu o singură încărcare a acumulatorului pot fi realizate până la 150 de tăieri, testarea fiind realizată pentru un lemn cu grosime 10X10 cm.

MOTOCOASA

Cu o motocoasă cu acumulator din gama STIHL FSA vă puteți aranja gazonul fără teama că îi veți deranja pe vecini. Motocoasa este extrem de ușoară, confortabilă și eficientă, are un nivel de decibeli mult mai mic față de o motocoasă clasică cu putere similară, dar care nu este pe bază de acumulator. Cu modelele FSA56/57 pot fi tunși până la 300 m2 de iarbă sau 1.500 m2 de gazon, cu o singură încărcare.

FOARFECII DE GRĂDINĂ

Foarfecii silențioși STIHL HSA vin în ajutorul celor care vor să tundă sau să ajusteze gardul viu în mod profesionist, fără să apeleze însă la un specialist. Puterea este dată și de numărul mare al curselor și de cuțitele speciale cu o lungime de tăiere de 45 cm, cu dinți ascuțiți pe o singură parte.

Ușor de manevrat și cu o greutate de 2,9 kg fără acumulator, foarfecii sunt ideali pentru folosirea în curte și grădină, putând fi tunși până la 420 m2 de gard, cu o singură încărcare.

SUFLANTA

Echipamentul este extrem de util vara pentru îndepărtarea firelor de iarbă tăiate de pe gazon, dar mai ales toamna, pentru curățarea grădinilor de frunzele uscate.

Modelul pus pe piață de STIHL poartă indicativul BGA. Echipamentul generează o putere de suflare suficient cât să-și facă treaba impecabil în curtea din jurul casei, pe o suprafață de până la 900 m2.

ARTICOL DIN REVISTA CASOTECA, NUMĂRUL IANUARIE-FEBRUARIE 2021

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here