Schimbările bruște de temperatură își pun influența asupra culturilor agricole, iar de multe ori conduc chiar la pierderi de producție. În sudul țării, culturile arată bine deocamdată, spune Marian Popa, președintele cooperativei Terenord din Teleorman, prima cooperativă agricolă din România care a aderat la LAPAR.
Deocamdată, nu se poate vorbi de pagube, poate numai dacă vor fi schimbări bruște de temperaturi de la 18 grade Celsius, la minus 20 de grade Celsius, afirmă agricultorul. Cât despre temperaturile mai ridicate care au fost înregistrate în această săptămână, el spune că până la urmă sunt normale pentru sfârșitul de februarie.
„Culturile arată bine, acolo unde au fost semănate la timp. Nu avem pierdere de plante și nici băltiri. Temperaturile din ultimele zile sunt normale pentru această perioadă, chiar dacă nu am mai avut de ani buni așa călduri”, afirmă Popa.
Sunt și zone unde există unele probleme după ninsorile din iarnă. La Agromec Sărulești din județul Călărași, de exemplu, au apărut băltiri. Ceva probleme sunt la cereale, pentru că au avut parte de o ploaie înghețată, după care a nins, iar cel mai probabil la topirea zăpezii se vor vedea și pierderile, după cum spune Gheorghe Laurențiu Enescu, administratorul societății.
Citește și: Cum se crește prepeliţa japoneză
La Constanța, agricultorii se pregătesc de fertilizarea culturilor, dar și să înceapă semănatul la mazăre, afirmă Iulian Bucur, de la societatea Agri Bucur, un fermier care lucrează circa 2.400 ha.
În Prahova, în schimb, sunt ceva probleme la culturile semănate în toamnă, declară Adrian Mocanu, din cauza excesului de umiditate. În ceea ce-l privește, recunoaște că a avut probleme în ultimii ani la înființarea culturilor agricole atât în toamnă, cât și primăvara din cauza schimbărilor climatice, ceea ce s-a văzut în nivelul producțiilor. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți agricultori au recurs la schimbarea structurii producției.
Sursă foto: www.fermierul-olteniei.ro