USR cere Guvernului și Președintelui stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă

2
paduri taieri ilegale defrisari

Grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, cerându-le să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.

Conform documentului, în ultimele zile parlamentarii USR „au fost asaltaţi” cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României.

„Percepţia publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situaţie cu totul nejustificată: pe de o parte, ţinând cont de contextul declarării stării de urgenţă, care a dus la o restrângere majoră a activităţilor economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut”, menţionează parlamentarii USR.

Aceştia cer să nu li se permită hoţilor de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, „mai mult ca niciodată”, este „nevoie de plămânii verzi” ai acestei ţări.

„Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare”, se arată în scrisoarea deschisă.

În acest sens, se menţionează că senatorul USR Mihai Goţiu a verificat luni numărul unei remorci pentru un transport de lemn cu care a fost sesizat printr-o filmare, iar răspunsul primit din aplicaţie a fost că aceasta nu ar avea aviz. Câteva ore mai târziu, pentru acelaşi număr de înmatriculare al remorcii apăreau două transporturi, unul din data de 27 martie, iar cel de-al doilea pentru dimineaţa zilei de 30 martie.

APIA primeşte cererile de plată pentru împăduriri și lucrări conexe

„Singura explicaţie (neoficială) pe care a primit-o Mihai Goţiu (pentru cazul pe care l-a documentat personal şi l-a făcut public) a fost că era căzut serverul SUMAL. Pentru verificarea şi stoparea tăierilor şi transportului ilegal de lemne, nefuncţionarea chiar şi temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncţionarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanşarea unui incendiu ori a unor situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor”, se arată în scrisoare.

În sprijinul stopării tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă, USR invocă următoarele aspecte:

– programul de împăduriri pentru acest an va fi grav afectat în această primăvară de epidemia de coronavirus;

– Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) prezintă vulnerabilităţi;

– în circuitul parlamentar au intrat mai multe propuneri legislative al căror scop este de a diminua radical tăierile şi transporturile ilegale de lemn;

– datorită iernii călduroase, numeroase ocoale silvice au în depozite stocuri neepuizate de lemn;

– Comisia Europeană a solicitat măsuri ferme pentru a evita intrarea în procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here