Nămolul de epurare, prietenos cu mediul şi benefic pentru sol

0
agricultorii-culturi-agricole-vreme

Utilizarea nămolului de epurare în agricultură, o metodă prietenoasă cu mediul şi benefică pentru sol şi culturile agricole!

În cursul lunii iulie 2020 SC Aquabis SA Bistriţa a depus o solicitare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în vederea obţinerii Permisului de aplicare a nămolului provenit de la staţia de epurare Bistriţa, pentru cantitatea de 952 tone substanţă uscată, pe o suprafaţă de 29,83 ha, în extravilanul localităţii Archiud, comuna Teaca, în conformitate cu prevederile Ordinului 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură. Solicitarea are la bază un studiu pedologic şi agrochimic special prin care se realizează evaluarea pretabilităţii solului şi condiţiile în care este permisă utilizarea acestor nămoluri pe terenurile agricole de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

După obţinerea permisului de aplicare, nămolul va putea fi transportat şi împrăştiat cu utilaje specifice doar pe terenurile agricole unde este permisă aplicarea acestuia, pe parcursul unui an de zile şi doar în perioadele care se permit astfel de practici, cu obligativitatea încorporării imediate a acestuia în sol.

Aplicarea nămolurilor pe terenurile agricole prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitoare decât alte metode utilizate şi poate fi considerată ca fiind în deplină concordaţă cu conceptul general al neutralizarii şi reciclării deşeurilor.

Citește și: România va recolta doar 5,4 milioane de tone de grâu în 2020

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here