Floarea soarelui este cultivată pe o suprafață prea mare în România, riscând degradarea solurilor

1
-lopătarii
- Reclamă -

Marian Verzea, șeful Institutului de Cercetări de la Fundulea, spune că în România s-a exagerat în privința suprafeței cultivate cu floarea soarelui, ținând cont de condițiile climatice din țara noastră. În ultimii ani, suprafețele cu floarea soarelui s-au ridicat la circa un milion de hectare.

În 2015, de exemplu, România a ocupat primul loc în UE atât din punct de vedere al producţiei, cât şi al suprafeţei, producția totală fiind de 1,75 milioane de tone, volum obţinut de pe un milion de hectare. Raportat la 2014, producţia a fost mai mică cu 19,7%, pe fondul reducerii mediei la hectar de la 2,1 tone/ha, în 2014, la 1,7 tone/ha. Țara noastră a fost urmată de Bulgaria cu o producţie de 1,58 milioane tone de pe 783.000 de hectare, Ungaria -1,52 milioane tone (625.000 ha) și Franţa- 1,22 milioane tone seminţe de floarea-soarelui (614.000 ha).

Șeful Institului de la Fundulea atrage însă atenția asupra faptului că suprafața cultivată cu floarea soarelui este prea mare în condițiile schimbărilor climatice din ultima vreme. În plus, agricultorii nu mai respectă asolamnetul specific acestei culturi. Foarte mulți au ajuns să cultive 4-5 culturi maximum și nu mai fac rotația culturilor, cu efecte negative asupra producțiilor și solului.

Citește și: Plățile APIA pentru comasarea terenurilor au un efect invers, acuză fermierii români

 

“Este prea mult teren cultivat cu floarea soarelui, din punct de vedere al randamentului suntem mai în spate deoarece condițiile climamatice nu sunt favorabile și cred eu, și nu numai eu, s-a exagerat în privința suprafeței cultvate cu floarea soarelui în România… Știți bine, este o specie la care asolamentul poate să vină după 5-6 ani, acolo unde am pus floarea soarelui. De aici și producțiile mici și necazurile pe care le avem”, a avertizat Verzea.

Sursă foto: www.7-themes.com

- Reclamă -

 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.